R. Schuster predstavil svoje fotografie z ľadového Grónska

NETKY.SK • 15 December 2010, 09:21 • 2 min
R. Schuster predstavil svoje fotografie z ľadového Grónska

R. Schuster predstavil svoje fotografie z ľadového Grónska

slovakia

left justify in out

img

Ľadová krása Grónska je názov fotografickej výstavy bývalého prezidenta SR a stále aktívneho cestovateľa Rudolfa Schustera, ktorej vernisáž sa dnes uskutočnila v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach.
Výstava prezentuje jeho 27 farebných pohľadov na najväčší ostrov sveta, na krásu ľadovcov plávajúcich oceánom, fjordy, faunu a flóru Grónska, ale aj na obydlia severských Inuitov, obyvateľov na západnej strane ostrova za severným polárnym kruhom. Z tejto dvojtýždňovej expedície, ktorá sa uskutočnila v letných mesiacoch roku 2009, priniesol Rudolf Schuster 9 jednohodinových nahratých DVD kaziet a okolo 2000 fotografií. Tak, ako z jeho predchádzajúcich ciest, aj z tejto vznikli cestopisná kniha a ďalší 26-minútový filmový dokument pre Slovenskú televíziu, ktorý premietli na dnešnej vernisáži.
„Keď tie obrovské plávajúce ľadovce vidíte plávať v rôznom osvetlení, tak máte z toho pocit, že plávajú hrady a zámky alebo aj slavobrány. Som našiel to, čo som hľadal, čo som si dopredu naštudoval, a to bola tá ľadová krása, tie ľadovce, príroda na severe, ktorá ožíva za tú krátku letnú dobu a najmä tí ľudia. Dvakrát do roka do najsevernejšej obce príde loď a oni tam žijú šťastne,“ uviedol cestovateľ Rudolf Schuster, ktorého domorodí obyvatelia priťahovali svojou skromnosťou, úprimnosťou, ale aj húževnatosťou a šikovnosťou prežiť a zároveň zanechať prírodu neporušenú aj pre budúce generácie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies