R. RAFAJ: Po slovensky vie 99 % slovenských Maďarov, novelu zákona netreba

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 06:36 • 2 min
R. RAFAJ: Po slovensky vie 99 % slovenských Maďarov, novelu zákona netreba

R. RAFAJ: Po slovensky vie 99 % slovenských Maďarov, novelu zákona netreba

slovakia

left justify in out

img

Deväťdesiatdeväť percent občanov SR maďarskej národnosti vie po slovensky, nie je tu teda spoločenská požiadavka na novelizáciu zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Tvrdí to predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.
      Právnu normu dnes v rozprave v parlamente označil za "zákon hanby a zbabelosti" vládnych strán. Okrem toho sa stotožňuje s názorom, že "je to návod, ako rozložiť malý štát". Rafaj sa pri tomto tvrdení odvolával na istý článok z internetového portálu Blisty, ktorý bol zverejnený minulý rok.
      Podľa národniarov sa navyše ukazuje, že právna norma nie je celkom v súlade s ústavou a tak sa môže stať, že novela z dielne vicepremiéra pre menšiny Rudolfa Chmela (Most-Híd) skončí na Ústavnom súde SR. Protiústavné ustanovenia chce SNS riešiť pozmeňovacím návrhom k novele.
      Strana okrem iného navrhuje ponechať percentuálnu hranicu na používanie menšinových jazykov v úradnom styku na úrovni 20 percent. Chmelova novela počíta so znížením hranice na 15 percent. SNS navrhuje napríklad aj doplniť do právnej normy formuláciu, že "SR uznáva len princíp individuálneho výkonu práv osôb patriacich k národnostným menšinám".
      Poslanec za Most-Híd Gábor Gál nesúhlasí s Rafajovým názorom, že predkladateľ návrhu nemá záujem na tom, aby občania SR patriaci k národnostnej menšine vedeli po slovensky. "Máme na tom záujem, ale chceme aj to, aby nezabudli svoj materinský jazyk," vyhlásil.
      Vicepremiér Chmel pri obhajobe svojho návrhu upozornil, že právna norma vznikla na spoločenskú požiadavku príslušníkov národnostných menšín, ktorí nie sú na Slovensku prisťahovalcami, ale občanmi SR. "Zákon má garantovať menšinám príjemnejšie prostredie pre kvalitu života," povedal Chmel s tým, že ide o kompromisný návrh.
      So súčasným znením právnej normy nie sú stotožnení aj viacerí poslanci koalície. KDH má problém so znížením 20-percentnej hranice na používanie menšinových jazykov v úradnom styku na 15 percent. Kresťanskí demokrati hovoria o znížení len na hranicu 18 percent.
      Výhrady k viacerým častiam novely majú aj štyria Obyčajní ľudia na čele s Igorom Matovičom. Podporu novely podmienili viacerými podmienkami, o ktorých rokovali s Mostom-Híd. Matovič povedal, že dohoda sa rysuje.
      Podľa nej by nemal stačiť súhlas iba poslancov obecného zastupiteľstva na to, aby sa rokovalo v menšinovom jazyku, ale bude potrebný aj súhlas prítomného starostu alebo primátora. V správnom konaní občania národnostnej menšiny napokon nebudú môcť komunikovať kdekoľvek na Slovensku vo svojom menšinovom jazyku tak, ako to umožňoval pôvodný návrh. Zdravotnícke zariadenia a zariadenia sociálnych služieb zase nebudú povinné mať tlmočníka alebo zamestnanca ovládajúceho menšinový jazyk. Ak ho mať budú, nič im nebude brániť komunikovať s pacientom v menšinovom jazyku.
      Rovnako nebude stačiť dohoda dvoch príslušníkov obecnej polície na to, aby mohli komunikovať v menšinovom jazyku. Bude potrebný aj súhlas všetkých zainteresovaných prítomných. Naďalej by tiež mala ostať povinnosť titulkovať televízne vysielania v menšinových jazykoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies