R. Procházka opúšťa KDH

NETKY.SK • 18 Február 2013, 11:57 • 2 min
R. Procházka opúšťa KDH

R. Procházka opúšťa KDH - Politika Radoslav Procházka končí v KDH, z hnutia dnes vystúpil.

slovakia

left justify in out

img

Radoslav Procházka končí v KDH, z hnutia dnes vystúpil. Mieni pôsobiť v občianskom združení Alfa, ktoré si založil a s ktorým chce urobiť zo Slovenska poctivý a kompetentný štát. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Kresťanských demokratov minulý rok opustil aj Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

Procházka svoj odchod z KDH naznačoval už pred rokovaním Rady KDH koncom januára. Tá napokon odmietla rokovať o ním navrhovaných zmenách a nesúhlasila ani so zapracovaním niektorých téz jeho platformy Alfa do budúceho programu KDH. Procházka vtedy vyhlásil, že už nikdy nebude kandidovať vo voľbách na kandidačnej listine KDH.


Alfa občianske združenie


Platforma Alfa je v súčasnosti už registrované občianske združenie, ktoré združuje mladých ľudí, predovšetkým odborníkov. Chce prinášať nové idey a program. Procházka predstavil programovú platformu Alfa 20. októbra. Ústredným mottom Procházkovej publikácie je heslo Silná spoločnosť, jednoduchý štát. Podľa Procházku sa za poctivý a kompetentný štát oplatí usilovať. "Toto je náš štát, naša vlasť a má význam zaň zabojovať," myslí si Procházka.

Odídenec z KDH nevylučuje, že sa zo združenia stane časom politická strana. "Áno, môže sa to stať. Ak budeme chcieť naše riešenia presadiť, je zrejmé, že sa to nedá inak ako cez orgány verejnej moci,"uviedol. Alfa má podľa neho desiatky prívržencov. Z politikov sa Procházkovi dobre spolupracuje s martinským primátorom Andrejom Hrnčiarom, ktorý v Národnej rade SR pôsobí v klube Mosta-Híd, s ľuďmi z OĽaNO, zo SaS či z SDKÚ-DS.

V Alfe spolupracuje s historickým bádateľom Ľubošom Kürthym, starostom a členom KDH Antonom Tkáčikom, Luciou Štasselovou či Katarínou Rabatinovou. "Sú to ľudia, ktorí vedia a chcú si vyhrnúť rukávy. Vedia, že sa v úsilí o kompetentný štát dá víťaziť," povedal Procházka. Spolupracovať s ním má aj Anton Marcinčin, ktorý dnes radí ministrovi financií Petrovi Kažimírovi aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (obaja Smer-SD). V súvislosti s financovaním Alfy uviedol, že sa bude snažiť o transparentné financovanie, doteraz minula Alfa približne 2000 až 2500 eur.

Pokiaľ ide o zakladanie nových pravicových subjektov, Procházka si nemyslí, že chce byť každý predsedom nejakej strany. Procházka sa chystá aj na akciu Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého (obaja SDKÚ-DS), ktorí zakladajú politický projekt Tvoríme Slovensko. 


Tlačová konferencia v bývalom sídle KDH


Tlačovú konferenciu Procházka uskutočnil v bývalom sídle KDH, považuje to za milú symboliku, ktorú ale on neplánoval.

V súvislosti s pravicou poznamenal, že ak sa má niečo zmysluplné dať dokopy, tak sa musí rozbiť. Prezradil, že v parlamente sa formuje neformálna skupina, ktorá sa rozpráva o tom, čo ďalej a s kým."Podľa mňa sú to natoľko kvalitní ľudia, že niečo zmysluplnejšie z toho vzíde," povedal.

Procházka v programe Alfa hovorí o úplnom zrušení odvodov a financovaní zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, o prechode z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, o ústavnom zákaze deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní. Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú SR, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100.000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies