R. Madej: Švejnov odchod nie je prejavom vyššej politickej kultúry

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:54 • 2 min
R. Madej: Švejnov odchod nie je prejavom vyššej politickej kultúry

R. Madej: Švejnov odchod nie je prejavom vyššej politickej kultúry

slovakia

left justify in out

img

Rozhodnutie štátneho tajomníka ministerstva dopravy Ivana Švejnu (Most-Híd) vzdať sa svojej funkcie v súvislosti s kauzou hayekovci nie je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Róberta Madeja (Smer-SD) prekvapením, a nechápe, že koalícia hovorí v tomto prípade o vyššej politickej kultúre. Ako uviedol v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12, je to vyvodením zodpovednosti za tendre, vďaka ktorým sa Švejna a tiež štátny tajomník Martin Chren (SaS) dostali do konfliktu záujmov.
      Opačný názor má predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš, podľa ktorého odstúpenie Švejnu je prejavom vyššej politickej kultúry. Švejnov odchod zároveň označil Mikuš za prekvapujúci. Skutočnosť, že sa Švejna vráti do lavíc parlamentu, berie ako normálnu vec, keďže mu voliči dali vo voľbách mandát. Naopak, podľa Madeja by sa do budúcnosti mali zaviesť také praktiky, aby tí, ktorých strana menovala do exekutívnych funkcií, nepochádzali z poslaneckých lavíc.
      Za nevyhnutné Madej považuje aj odchod Chrena, keďže ako uviedol, v celej kauze nesie ešte väčšiu morálnu a politickú zodpovednosť. Podľa Mikuša je v tejto otázke nutné počkať si na výsledky šetrenia Najvyššieho kontrolného úradu SR. Takéto čakanie je však podľa Madeja prejavom slabosti premiérky Ivety Radičovej, pretože nevie vyvodiť zodpovednosť u svojich podriadených, a teda presvedčiť SaS, aby svojho nominanta stiahla.
      V otázke priestupkovej imunity vidí Madej priestor na zhodu s koalíciou, naopak, v otázke trestnoprávnej nie. Stanovisko Smeru podľa jeho slov jasne hovorí, že poslanci podporia zúženie priestupkovej imunity, no nepotrebujú na to novelu ústavy.
      "Avšak s jednou podmienkou, že pokiaľ premiérka a predseda NR SR Richard Sulík tvrdia, že imunitu nepotrebujú ústavní činitelia, aj títo by sa imunity mali vzdať," skonštatoval. Podľa Mikuša poslanci nepotrebujú imunitu v takom rozsahu, ako ju v súčasnosti majú. Koaličné strany sa podľa jeho slov domnievajú, že imunita nie je potrebná ani pre poslancov, ani pre sudcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies