ČR má novú vládu, Klaus vymenoval Nečasov kabinet

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 12:39 • 2 min
ČR má novú vládu, Klaus vymenoval Nečasov kabinet

ČR má novú vládu, Klaus vymenoval Nečasov kabinet

slovakia

left justify in out

img

Ministrov novej vlády českého premiéra Petra Nečasa dnes na Pražskom hrade slávnostne vymenoval prezident Václav Klaus. Česko má tak po 14 mesiacoch opäť plnohodnotnú politickú vládu.
      "Verím, že vaša vláda bude stabilná a že sa odvážne pustíte do potrebných reforiem," uviedol Klaus po vymenovaní ministrov.
      Premiér Nečas v krátkom prejave zdôraznil, že vláda si je vedomá zodpovednosti, ktorú má.
      Aby mohol Nečasov kabinet vládnuť, potrebuje do 30. dní od vymenovania získať dôveru snemovne, v ktorej disponuje pohodlnou väčšinou 118 poslancov.
      Lídri strán ODS, TOP 09 a Veci Verejné (VV) vyjednávali o spoločnej vláde už od májových volieb. Koaličnú zmluvu podpísali v pondelok. V siedmich programových bodoch uviedli koaličné strany okrem iného aj to, že bude zavedené školné na vysokých školách a nová vláda maximálne sprehľadní zadávanie verejných zákaziek. Ambíciou Nečasovej vlády je zastaviť zadlžovanie krajiny a znižovať schodok štátneho rozpočtu tak, aby mohla Česká republika v roku 2016 hospodáriť s vyrovnanými financiami. Sľubuje tiež boj proti korupcii.
      ODS má v novej vláde šesť miest, TOP 09 päť a VV štyri. Prvým podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí je šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Líder VV Radek John je ministrom vnútra a druhým vicepremiérom. Rezort financií pripadol podpredsedovi TOP 09 Miroslavovi Kalouskovi.
      Nečasova koaličná vláda má 15 členov a je jedenástou v histórii samostatnej ČR. Nečas sa vo veku 45 rokov stal druhým najmladším premiérom po Stanislavovi Grossovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies