R. Kaliňák porozpráva poslancom o kauze Gorila, veľká obrazovka nebude

NETKY.SK • 29 Júl 2012, 10:41 • 2 min
R. Kaliňák porozpráva poslancom o kauze Gorila, veľká obrazovka nebude

R. Kaliňák porozpráva poslancom o kauze Gorila, veľká obrazovka nebude - Politika Na pôde parlamentu sa bude opäť hovoriť o kauze Gorila.

slovakia

left justify in out

img

Na pôde parlamentu sa bude opäť hovoriť o kauze Gorila. Už v utorok (31.7.) dopoludnia má predniesť správu o vyšetrovaní prípadu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Urobí tak na požiadanie pléna, ktoré asi pred mesiacom inicioval poslanec OĽaNO Alojz Hlina. Od nápadu, aby prednesenie správy mohli občania sledovať na veľkoplošnej obrazovke, Hlina nateraz upustil. Ako vysvetlil pre TASR, tlak, ktorý chcel takto vytvoriť, teda aby sa informovanie o kauze touto jednou správou neskončilo, sa už totiž podarilo vyriešiť tým, že Kaliňák bude o priebehu vyšetrovania informovať aj v januári. Hlina tvrdí, že v Smere-SD je na to vôľa. Poslanci sa však zo správy veľa nového nedozvedia. Z dvojstranového dokumentu je zrejmé, že vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli okolo 50 svedkov, spracovali niekoľko desiatok žiadostí a vykonali potrebné zaisťovacie úkony. Doposiaľ zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Keďže vo veci je potrebné vykonať ďalšie množstvo úkonov, dozorujúci prokurátor požiadal o navýšenie príslušníkov špecializovaného tímu o ďalších členov. Zo 62-bodového programu štvrtej schôdze zákonodarného zboru stihli počas prvého rokovacieho týždňa poslanci uzavrieť polovicu. V utorok ráno otvoria diskusiu o novele zákona o sociálnom poistení. Tá prináša zmeny v prvom, druhom dôchodkovom pilieri, ale aj iné nastavenie odvodov pre dohodárov aj živnostníkov. Opoziční poslanci hlásia k týmto zmenám širokú debatu. Plénum bude hovoriť aj o zmene kompetenčného zákona, ktorým chce vláda rozdeliť medzi viaceré rezorty právomoci bývalého vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny. Súčasná exekutíva už totiž nepočíta so samostatným vicepremiérskym postom pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý za predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej zastával Rudolf Chmel (Most-Híd). Na programe ostalo aj viacero poslaneckých návrhov zákonov. Lucia Nicholsonová (SaS) žiada, aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy. Most-Híd chce zase povoliť cyklistom 0,5 promile alkoholu v krvi, SDKÚ-DS má v pláne viac chrániť osoby pred odpočúvaním zo strany polície a zapojiť do rozhodovania o budovaní skládok odpadov v obciach aj miestne zastupiteľstvá. Uskutočniť by sa mali aj opakované voľby predsedu Najvyššieho kontrolného (NKÚ) a členov Správnej rady Ústavu pamäti národa. Tento týždeň totiž nebol zvolený nikto, čo v prípade NKÚ pobúrilo najmä opozíciu. Jediný kandidát Kamil Krnáč (SaS) napriek dohode nezískal dostatok hlasov. Nepodporil ho vládny Smer-SD, ale ani časť opozície. Tá deklaruje, že Krnáč je naďalej jej kandidátom. Navyše premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) poslali predsedovia opozičných strán otvorený list, kde ho na Krnáčovo zvolenie vyzývajú. Opozícia totiž bez hlasov vládneho Smeru-SD na jeho zvolenie silu nemá.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona