R. Kaliňák by si vedel predstaviť Slovensko bez vyšších územných celkov

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 17:47 • 2 min
R. Kaliňák by si vedel predstaviť Slovensko bez vyšších územných celkov

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by si vedel v budúcnosti predstaviť Slovensko bez vyšších územných celkov. Pripustil to v dnešnej parlamentnej rozprave k druhej etape reformy ESO (Efektívna, Otvorená a Spoľahlivá štátna správa).

slovakia

left justify in out

"Zrušenie vyšších územných celkov je jedna z veľmi slušných ambícií, ktoré by sme mali mať. Ale tomu dnes asi ani ZMOS ani tak nepraje. Je to vec, ku ktorej sa musíme prepracovať dôkazmi o tom, že štát vie fungovať efektívnejšie bez niektorých zbytočných administratívnych inštitúcií. Ale to už zachádzame do ďalšej budúcnosti," povedal Kaliňák.
V diskusii hovoril o existencii viacerých zbytočných organizácií, ktoré sa prekrývajú. Poukázal napríklad na viaceré organizácie ministerstva pôdohospodárstva. Kaliňák tvrdí, že štátnu správu treba zefektívniť a práve to je cieľom jeho reformy ESO. Projekt má okrem iného skvalitniť službu občanom.
Výsledkom druhej etapy reformy ESO má byť zánik 248 úradov miestnej štátnej správy a následný vznik 72 okresných úradov. Na jeseň sa tak majú zrušiť obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa má presunúť na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. V Bratislave a Košiciach bude po jednom okresnom úrade.
Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies