R. Kaliňák: Vyhrala loby, novela cestného zákona počet nehôd nezníži

NETKY.SK • 8 Júl 2011, 16:24 • 2 min
R. Kaliňák: Vyhrala loby, novela cestného zákona počet nehôd nezníži

R. Kaliňák: Vyhrala loby, novela cestného zákona počet nehôd nezníži

slovakia

left justify in out

img

Víťazstvo lobingu vidí poslanec Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák za tým, že koalícia dnes napokon nezakázala vjazd kamiónov na cesty II. a III. triedy. Kaliňák to dnes povedal novinárom krátko po tom, ako plénum odhlasovalo novelu zákona o cestnej premávke.
      Pôvodná vládou schválená verzia počítala s tým, že kamióny nebudú môcť jazdiť po cestách II. a III. triedy. Aj preto považuje Kaliňák výsledný zákon za prehru rezortu vnútra na všetkých frontoch. "Ministerstvo nemôže hovoriť o víťazstve, pozmeňovacie návrhy zmäkčili pôvodný návrh. Ak táto novela mala znamenať zvýšenie bezpečnosti, tak neznamená, lebo aj tresty za alkohol prešli miernejšie, ako bolo pôvodne navrhované," vysvetlil opozičný poslanec. Kaliňák aj preto odmieta, že výsledkom takejto novely bude nižší počet dopravných nehôd.
      Gábor Gál (Most-Híd), ktorý mal k pôvodnému návrhu ministra Daniela Lipšica (KDH) výhrady, vníma podobne ako Kaliňák zrušenie zákazu pre kamióny jazdiť po cestách II. a III. triedy negatívne. "Bol som za to, no dohoda napokon bola, že sa to bude riešiť značkami na istých úsekoch ciest," povedal. Priznal, že lobing zo strany dopravcov bol prítomný.
      Lipšic považuje novelu za dôležitú. "Už sme sa dlho prizerali bláznivým opitým šoférom, ktorí zabíjali chodcov, cyklistov, deti a tomu musíme povedať rázne nie. Obete nemajú politickú nálepku, musíme ich chrániť," apeloval minister. Na rozdiel od Kaliňáka si myslí, že táto právna norma výrazne prispeje k bezpečnosti na cestách, no je len prvým krokom. "V ďalšom kroku chceme, aby pod zásadu trikrát a dosť boli zaradené aj delikty, ako napríklad príliš vysoká rýchlosť," avizoval Lipšic.
      Na margo kamiónov poznamenal, že schválená absencia zákazu je výsledkom dohody s rezortom dopravy o tom, že na úseky ciest nižších tried, ktoré kamióny využívajú, aby sa vyhli spoplatneným cestám, budú mať zákaz vjazdu vyznačený značkou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies