R. Fico zostavil vládu, berie si do nej troch nestraníkov

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 11:18 • 2 min
R. Fico zostavil vládu, berie si do nej troch nestraníkov

R. Fico zostavil vládu, berie si do nej troch nestraníkov - Politika Nová jednofarebná vláda nastupujúceho premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bude mať desať straníkov a troch nestraníkov.

slovakia

left justify in out

img

Nová jednofarebná vláda nastupujúceho premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bude mať desať straníkov a troch nestraníkov. Funkcia ministra hospodárstva ostáva zatiaľ neobsadená, stále sa však uvažuje o jej obsadení Jánom Valkom. Šéf sociálnych demokratov 20 dní po parlamentných voľbách po rokovaní straníckeho predsedníctva oznámil, že ministrom vnútra bude rovnako ako v rokoch 2006 až 2010 podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, kultúre bude opäť šéfovať podpredseda strany Marek Maďarič a financiám podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír, ktorý už pôsobil v tomto rezorte ako štátny tajomník. Po rokovaní predsedníctva Smeru-SD o tom dnes informoval šéf sociálnych demokratov Robert Fico.
Rezort obrany povedie bratislavský krajský šéf Smeru-SD a bývalý štátny tajomník rezortu výstavby Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia pripadla Petrovi Žigovi, pre ktorého je to prvá vládna funkcia. Post šéfa rezortu dopravy získa exminister financií z prvej Ficovej vlády Ján Počiatek, rezort školstva podpredseda strany a bývalý podpredseda vlády pre menšiny a ľudské práva Dušan Čaplovič. Generálny manažér strany Ján Richter bude viesť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek tentokrát obsadí post ministra pôdohospodárstva.
Funkcia ministra spravodlivosti pripadne predsedovi Slovenskej advokátskej komory a nestraníkovi Tomášovi Borecovi. Z radov Smeru-SD nepochádza ani budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, bývalá šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý doteraz pôsobil ako výkonný riaditeľ Európskej vonkajšej služby pre Rusko, Východné partnerstvo a Balkán. Nestraník je aj vyštudovaný ekonóm Ján Valko, ktorý síce nie je členom strany, ale v minulosti ho opakovane nominovala do rôznych funkcií. O tom, či sa stane ministrom hospodárstva sa rozhodne začiatkom budúceho týždňa.
"Nebudeme obsadzovať pozíciu podpredsedu vlády pre menšiny a ľudské práva," uviedol Robert Fico. Po neskoršej obsahovej zmene kompetencií by mal túto pozíciu obsadiť Ľubomír Vážny.
Predsedu Smeru-SD Roberta Fica poveril zostavením novej vlády prezident SR Ivan Gašparovič. Jeho strana zvíťazila v predčasných voľbách 10. marca so ziskom 44,41 percenta hlasov a v Národnej rade (NR) SR s 83 kreslami získala nadpolovičnú väčšinu.
Víťaz volieb tak bude najbližšie štyri roky vládnuť sám. Lídri piatich pravicových strán na rokovaní za okrúhlym stolom 15. marca povedali subjektu Roberta Fica definitívne nie a potvrdili tak svoj odchod do opozície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona