R. Fico využíva kompetencie podpredsedu NR len čiastočne, schôdze nevedie

NETKY.SK • 21 Február 2011, 08:09 • 2 min
R. Fico využíva kompetencie podpredsedu NR len čiastočne, schôdze nevedie

R. Fico využíva kompetencie podpredsedu NR len čiastočne, schôdze nevedie

slovakia

left justify in out

img

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico využíva kompetencie podpredsedu Národnej rady (NR) SR len čiastočne. Za sedem mesiacov v tejto funkcii viedol rokovanie parlamentu jedinú hodinu a v poslednom čase ani nesedáva v kresle určenom pre podpredsedu NR SR.
      Pri riadení schôdzí sa striedajú šéf zákonodarného zboru Richard Sulík (SaS) a ostatní traja podpredsedovia Milan Hort (SDKÚ-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Pavol Hrušovský (KDH). V minulom volebnom období sa vtedajší opozičný podpredseda parlamentu Hort striedal pri riadení schôdze s ostatnými pravidelne zhruba po jednej hodine.
      Príčinou súčasného stavu je podľa riaditeľky komunikačného odboru Kancelárie NR SR Beáty Skyvovej fakt, že Sulík sa snaží čo najčastejšie viesť schôdze parlamentu sám "a ak má počas rokovania iné pracovné povinnosti, deleguje túto povinnosť na podpredsedov".
      Predseda Smeru-SD viedol schôdzu zatiaľ iba 14. októbra 2010 v čase od 18. do 19. hodiny. Sulík vtedy vyhlásil, že Fico "nemal žiadny problém s tým, že rokovanie doteraz neviedol. Skôr nám dal na vedomie, že je pripravený sa prispôsobiť, čo oceňujem".
      Fico na otázku TASR, či nemá o riadenie schôdzí záujem, neodpovedal. Vedúci oddelenia tlače a politického marketingu strany Smer-SD Erik Tomáš uviedol, že "NR SR vedie predseda NR SR". Keď mal Fico viesť schôdzu v októbri prvý raz, pridelený čas vnímal negatívne. "Samozrejme, mi dali najhoršie hodiny, ale ja si tam sadnem a veľmi rád budem schôdzu moderovať. Som teda k dispozícii vašim fotoaparátom," povedal.
      Príčinou toho, že Fico nesedáva na mieste podpredsedu vedľa Sulíka, Horta, Bugára a Hrušovského, je podľa neho práve líder SaS. "Čudujem sa ostatným podpredsedom, že sedia vedľa toho človeka. Ja si tam už nikdy nesadnem. Pána, ktorý nemá ani štipku charakteru, ktorý chodí na drogové testy a robí zo seba cirkusanta, naozaj komentovať nebudem," vyhlásil pred časom.
      Tomuto výroku predchádzala slovná prestrelka medzi oboma politikmi. Fico najprv poukázal na odmenu 500.000 vtedajších korún, ktorá bola Sulíkovi vyplatená, keď skončil vo funkcii riaditeľa bratislavského mestského podniku OLO. Sulík sa následne bránil, že Robert Fico nikdy nič nerobil, a preto nechápe, že niekto dostane za prácu odmenu.
      Robert Fico bol do funkcie podpredsedu NR SR zvolený 9. júla. V tajnej voľbe získal 100 hlasov od 144 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 76 hlasov. Podpredsedom NR SR patrí okrem iného samostatná kancelária v osobitnom trakte budovy parlamentu, limuzína so šoférom a funkčný príplatok vo výške asi 330 eur. Zároveň musia dostať v pléne slovo vždy, keď o to požiadajú.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona