R. FICO: Vláda sa v oblasti justície a prokuratúry správa ako normalizátori

NETKY.SK • 9 Február 2011, 08:02 • 2 min
R. FICO: Vláda sa v oblasti justície a prokuratúry správa ako normalizátori

R. FICO Vláda sa v oblasti justície a prokuratúry správa ako normalizátori - Politika Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico nemôže použiť na to, čo v súčasnosti robí vláda v oblasti justície a prokuratúry, nijaké iné pomenovanie ako normalizácia.

slovakia

left justify in out

img

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico nemôže použiť na to, čo v súčasnosti robí vláda v oblasti justície a prokuratúry, nijaké iné pomenovanie ako normalizácia. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že za takýto postup by sa nemuseli hanbiť ani normalizátori 70. rokov minulého storočia.
"To, čo navrhuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s plnou podporou premiérky Ivety Radičovej, je odvolanie všetkých okresných a krajských prokurátorov a ich námestníkov. Také čistky sa podľa mňa nerobili ani po Veľkej francúzskej revolúcii," povedal. Po ich odvolaní bude podľa jeho slov nasledovať nový spôsob výberu týchto ľudí na základe komisií, do ktorých si dá ministerka dvoch ľudí, Národná rada SR cez ústavnoprávny výbor jedného a dvaja budú menovaní od prokurátorov, teda 3:2. "Koalícia si vyberie vlastných okresných a krajských prokurátorov," upozornil Fico.
Za normalizačný krok označil aj budúcu podriadenosť prokuratúry rezortu spravodlivosti. "Ministerka bude určovať vnútorný život prokuratúry, nehovoriac o tom, že bude môcť začať disciplinárne stíhať prokurátora. Pre Boha, čo s tým má ministerka? Miešajú hrušky s jablkami krížom-krážom, len aby sa dostali na koňa a kontrolovali túto významnú inštitúciu," zdôraznil.
Podľa Fica nastal čas, aby sa prokurátori aj sudcovia ozvali. "Ja by som privítal, keby si sadli a prebrali, čo vláda pripravuje. Veď to je ich likvidácia. Vyzývam ich na podanie kolektívneho stanoviska," povedal.
Ficovi sa zároveň nepáči, že keď Žitňanská kritizovala pomery v justícii, opomenula výrok Výboru ministrov spravodlivosti Rady Európy, ktorý uvítal všetky početné organizačné reformy prijaté v rokoch 2007 až 2010 v SR a povedal, že sa skrátila priemerná dĺžka občiansko-právnych konaní zo 17,5 mesiaca v roku 2004 na 13 mesiacov v roku 2009. "Toto sú naše výsledky," zdôraznil.
Líder opozície sa pýta, čo také sa deje, že sa idú zoťať hlavy všetkým týmto prokurátorom. "Čo je stav ohrozenia? Revolúcia? Útočia na nás barbari? Prečo táto vládna koalícia potrebuje všetkých zlikvidovať? Potrebujú mať kontrolu, pri Trnkovi ju nemali, lebo on sa správal nezávisle a ani pán Harabin s nimi túto normalizačnú hru hrať nebude," uistil. Smer-SD nevylučuje, že sa v súvislosti s pripravovanými zmenami v prokuratúre obráti na ÚS SR.
Možnosť byť generálnym prokurátorom iba jedno funkčné obdobie, zrušenie vojenskej prokuratúry či zverejňovanie právoplatných rozhodnutí prokurátorov, ktorými sa končí trestné stíhanie. To je len časť zmien, ktoré chce rezort justície presadiť v novele zákona o prokuratúre, ktorej cieľom je zvýšiť jej transparentnosť a otvorenosť.
Návrh tiež počíta so zavedením funkčných období vedúcich prokurátorov, ktorými sú okresní a krajskí prokurátori a ich námestníci. Funkčné obdobie by malo trvať päť rokov, pričom sa má zaviesť možnosť kandidovať najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. "Ja si myslím, že nastal čas, aby sme už skončili s tým systémom, keď máme na niektorých pozíciách vedúcich prokurátorov desať, možno 12, 13 rokov a v danom regióne sú potom akoby pánmi trestného stíhania na dlhé obdobie," vyjadrila sa šéfka rezortu justície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies