R. Fico usvedčoval I. Radičovú z podvodov, pomáhal si zvukovým záznamom

NETKY.SK • 6 Apríl 2011, 07:28 • 2 min
R. Fico usvedčoval I. Radičovú z podvodov, pomáhal si zvukovým záznamom

R. Fico usvedčoval I. Radičovú z podvodov, pomáhal si zvukovým záznamom

slovakia

left justify in out

img

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa dnes na pôde Národnej rady SR pokúsil usvedčiť premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) z podvodov na voličoch. Dokazoval to na jej výrokoch o neprivatizovaní a nezvyšovaní daní, ktoré povedala krátko pred júnovými voľbami v roku 2010. Expremiér vystúpil v rozprave k návrhu novely zákona, ktorá má zastaviť pripravovanú privatizáciu šiestich štátnych teplární.
      Fico si pomohol aj krátkymi zvukovými záznamami, ktoré pustil viackrát za sebou. "My nemáme v pláne privatizovať, toto chcem prehlásiť a vyhlásiť," pustil niekoľkokrát záznam hlasu vtedajšej volebnej líderky SDKÚ-DS z 3. júna 2010. Tento výrok povedala v predvolebnej diskusii v STV.
      Ako druhý dôkaz predložil záznam z 30. mája 2010. "Nie, my nepôjdeme cestou zvyšovania daní," hovorí Radičová. Podľa Fica tak voličov oklamala, keďže sa vykašľala na svoj predvolebný záväzok a spáchala hrubý predvolebný podvod. Aj preto označuje pripravovanú privatizáciu teplárenských spoločností za najväčší volebný podvod v histórii Slovenska.
      Na druhej strane sa Fico domnieva, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto. "Sme presvedčení, že voliči zrátajú tieto podvody," vyhlásil. Médií a koalície sa tiež opýtal, čo by robili, keby takto oklamal verejnosť on sám.
      Fico tvrdí, že Slovensko je zvláštna krajina. "Platíme za plyn prepravený cez našu krajinu Nemcom a Francúzom, za elektrinu, ktorú vyrábame v štátom postavených elektrárňach, platíme Talianom a dokonca v niektorých častiach Slovenska platíme aj za pitnú vodu zahraničným spoločnostiam. Do tohto marazmu má prísť ešte aj rozhodnutie, na základe ktorého budú ľudia za teplo platiť cudzím majiteľom. Slovensko ste dostali do postavenia poníženého služobníka voči zahraničným vlastníkom na vlastnom území," odkázal koalícii.
      Je preto presvedčený, že rozhodnutie Smeru-SD neprivatizovať významný štátny majetok bolo strategické a správne. "Opäť oznamujem, že v prípade našej účasti vo vláde nebudeme nič privatizovať. Naopak, tam, kde to bude možné, rozbehnutú privatizáciu zastavíme, ako pri bratislavskom letisku alebo pristúpime k reprivatizácii, ako pri Transpetrole. Zostáva otázne, čo po tomto pravicovom cunami ešte bude vôbec v rukách SR," povedal Fico.
      Šéf Smeru-SD je presvedčený, že po privatizácii štátnych teplární pôjde cena tepla prudko hore. Naznačujú to skúsenosti z minulosti, ako aj kroky súčasnej vlády. Upozornil na nedávno zrušený zákon, ktorým predchádzajúca vláda zaviedla povinnosť regulovaných subjektov podávať cenové návrhy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) až po odsúhlasení valným zhromaždením. Tam má napr. v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) štát väčšinu, kým v predstavenstve tejto spoločnosti už menšinu.
      "Dnes Nemci a Francúzi majú suverénne právo rozhodovať o tom, či budú alebo nebudú podávať cenové návrhy. Čo ste urobili, veď to je vlastizrada. Vy ohrozujete Slovenskú republiku, beriete jej ekonomické nástroje, ktoré má k dispozícii," vytkol vládnej koalícii Fico.
      Podľa koaličného poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) sa opozičný líder bez hanby pokúsil poučovať ostatných o tom, akým spôsobom sa má spravovať majetok. "Vadí vám, že tu existujú zahraničné spoločnosti, ktoré spravujú majetok tak, aby dosahovali zisk a odvádzali z toho dane do štátneho rozpočtu. Pre vás je lepšie, keď sa platí domácim zlodejom, ktorí privatizujú zisky štátnych spoločností. Vy ste toto robili počas minulého obdobia," reagoval na Ficove vystúpenie.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies