R. Fico údajne žiadal za podporu J. Čentéša post na generálnej prokuratúre

NETKY.SK • 15 December 2010, 09:03 • 2 min
R. Fico údajne žiadal za podporu J. Čentéša post na generálnej prokuratúre

R. Fico údajne žiadal za podporu J. Čentéša post na generálnej prokuratúre

slovakia

left justify in out

img

Predseda Smeru-SD Robert Fico chcel údajne v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora obchodovať so šéfom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS). Za podporu koaličného kandidáta Jozefa Čentéša mal Smer-SD podľa informácií predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára žiadať post "zástupcu generálneho prokurátora pre trestné právo".
Podľa organizačnej štruktúry tejto inštitúcie má kompetenciu, o akej hovoril Bugár, druhý námestník generálneho prokurátora. Ten totiž priamo riadi šéfa trestného odboru.
"Ak mám dobré informácie, tak mali (Smer-SD) záujem na určitom obchode," povedal Bugár, ktorý si myslí, že v takejto vážnej veci by sa nemali robiť obchody. Dodal, že záujem Smeru-SD o spomínaný post môže vyplývať z toho, "že majú naozaj nejaké obavy".
V súvislosti s výzvou Smeru-SD nájsť spoločného kandidáta naprieč politickým spektrom Bugár povedal, že by bol rád, keby sa našiel nominant, ktorý by mal podporu aj iných ako koaličných strán. Nemyslí si však, že je to reálne. "Skúste na malom Slovensku nájsť takého, ktorý ide s vlastnou tvárou do médií, kde bude atakovaný a zároveň bude vyhovovať každej politickej strane," zdôvodnil.
Fico krátko predtým popísal stretnutie so Sulíkom inak. "Hovorili sme o procedurálnych otázkach a znovu sme trvali na tom, že je potrebná voľba ešte v decembri. Tiež som zopakoval vetu, že by bolo možno vhodné, aby prestali navrhovať čisto straníckych kandidátov a keby si prestali obsadzovať GP podľa straníckeho kľúča, ale išlo sa cestou hľadania kandidáta s možnou podporou u opozície," vysvetlil.
Zároveň vyjadril znepokojenie nad tým, že koalícia chce okrem generálneho prokurátora a jeho dvoch námestníkov stranícky obsadiť aj šéfov jednotlivých odborov a oddelení. "Totálne stranícke obsadenie, nevídané. To tu nikdy nebolo. A ešte sa k tomu aj hlásia. Čo má čo robiť stranícka úderka na GP? Ja viem, čo má robiť - nám zle," prízvukoval. Uistil, že Smer-SD takéto stranícke hry s koalíciou hrať nebude.
V danom okamihu môže podľa jeho slov Smer-SD len apelovať na Sulíka, aby si splnil ústavnú povinnosť a opätovne vyhlásil voľbu generálneho prokurátora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies