R. FICO: Podstatná časť zdražovania ide na vrub pravicového balíčka

NETKY.SK • 15 Február 2011, 08:04 • 2 min
R. FICO: Podstatná časť zdražovania ide na vrub pravicového balíčka

R. FICO: Podstatná časť zdražovania ide na vrub pravicového balíčka

slovakia

left justify in out

img

V januári 2011 boli občania SR podľa slov predsedu strany Smer-SD Roberta Fica svedkami najväčšieho zdražovania počas posledných 5 rokov.
"Podstatná časť zdražovania ide na vrub nezmyselného pravicového balíčka, ktorý pripravila a schválila vláda Ivety Radičovej," uviedol dnes Fico na tlačovej konferencie v reakcii na dopoludňajšie vyjadrenia zástupcov Ministerstva financií (MF) SR k výsledkom inflácie v SR za január 2011.
"Keď prichádzajú do vlády politici, ktorí majú v priezvisku DZ, vždy prichádza ZD – čiže keď prichádza Dzurinda, tak prichádza zdražovanie," reagoval ironicky Fico.
"To, čo v roku 2011 predvádza táto pravicová vláda, to predbieha všetky očakávania. Dopady na slovenskú verejnosť budú čím ďalej, tým katastrofálnejšie," konštatoval.
"My sme v roku 2006 urobili všetko pre to, aby sa udržala rozumná cenová stabilita. Rozumnou sociálnou a regulačnou politikou sme zabezpečili, že ceny najpodstatnejších vecí, ktoré ľudia potrebujú k svojmu životu, sa držali na ustálenej úrovni a neboli sme svedkami žiadneho zdražovania."
"Varovali sme pravicovú vládu, keď pripravovala rozpočet na rok 2011 a súvisiace zákony, že opatrenia, ktoré prijímajú, sú opatreniami vedúcimi k zbytočnému zdražovaniu prakticky všetkého. Kritizovali sme uvoľňovanie regulácie, zvýšenie DPH, spotrebných daní, zrušenie tzv. červenej nafty, zvyšovanie takých produktov, ako je napríklad diaľničná známka," zdôraznil predseda strany Smer-SD.
Strana Smer-SD podľa Fica na jeseň 2010 pri príprave konsolidačného balíčka "nezostala len v polohe kritiky". "Ponúkali sme pravicovej vláde a verejnosti aj alternatívy - aby sa nezvyšovala DPH, ale aby sa namiesto toho zaviedla osobitná daň pre banky, ktoré sa v roku 2010 tešili rekordným ziskom," pripomenul. Banky sa dnes tešia 100-% nárastu zisku a na druhej strane sa netešia ľudia, pretože platia za svoje týždenné nákupy podstatne viac, ako platili v januári 2010.
"Vrcholom všetkého je, že vláda uvažuje o zrušení tzv. milionárskej dane. To už je naozaj výsmech. Ak sa všetko zdražuje, ak si zdražovanie odnášajú ľudia s priemernými a podpriemernými zárobkami a neberie sa v tejto situácii bankám, tak to je pravicový výsmech slovenskej verejnosti," dodal Fico.
Za aktuálnym rastom cien je podľa štátneho tajomníka MF SR Vladimíra Tvarošku potrebné hľadať dôvod najmä vo vývoji cien na svetových trhoch. Ide najmä o potraviny a ropu. "Vládu neteší, že ceny rastú," konštatoval. Podotkol, že aj vládne opatrenia, teda aj zvýšenie DPH, prispelo k rastu cien. Vplyv bol však iba 0,54 %, pričom inflácia medziročne dosiahla 3 %. "Príčiny treba hľadať niekde inde," dodal Tvaroška. V prípade potravín, ktoré na Slovensku stúpli o 6,1 %, môže za ich rast vývoj na svetovom trhu. "Dôvodom je veľmi zlá úroda z minulého roka, tento vplyv je úplne mimo slovenskej vlády," upozornil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies