R. Fico: Nová koalícia urobila generálny podraz na voličoch

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 09:49 • 2 min
R. Fico: Nová koalícia urobila generálny podraz na voličoch

R. Fico: Nová koalícia urobila generálny podraz na voličoch

slovakia

left justify in out

Rodiaca sa stredopravá koalícia zložená z SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd urobila na voličoch generálny podraz. V dnešnej relácii STV O 5 minút 12 to vyhlásil odchádzajúci predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Narážal pritom na niektoré predvolebné sľuby týchto strán, ktoré sa napokon do programového vyhlásenia nového kabinetu nedostanú.
      "Takýto generálny podraz na voličoch tu ešte nebol. Pred voľbami ste spustili lov vo všetkých vodách. Chytali ste všetko od marihuany, cez homosexuálne partnerstvá, stopercentnú materskú, až po výhradu vo svedomí. Po voľbách ste voličom povedali zabudnite a tieto veci sa vôbec neobjavili v programových tézach. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú," zdôraznil Fico.
      Dezignovaná premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tvrdením o generálnom podraze nesúhlasí. "Zvýšenie materskej je v programových tézach, ale nie my nechávame túto krajinu s vyše miliardovým deficitom, váš minister Počiatek konštatuje, že je nutné šetriť," podčiarkla s tým, že je spoluautorkou téz a teda presne vie, čo v nich je. "Je to prenesenie volebného programu do týchto téz," uistila.
      Radičová zároveň tvrdí, že novej koalícii záleží na tom, aby boli základné volebné tézy splnené, a to sa aj deje. "Ide o reformu súdnictva či odstránenie korupcie a dúfam, že nás v tom podporíte. Je samozrejme len na vašom svedomí a zodpovednosti voči občanom, ako sa k tomu postavíte," apelovala na Fica. Zdôraznila, že jej budúca vláda preberá krajinu v situácii vysokej nezamestnanosti a korupcie. "Musíme prijímať zákony. Analytici hodnotia naše tézy vo sfére boja proti korupcii za nadštandardné. Ak nám niečo vyčítajú, tak to, že sa tam neocitli tvrdé pravicové zásahy," povedala. Radičová zároveň sľúbila, že všetky zmluvy, ktoré boli prijaté a podpísané po nedávnych voľbách, budú zrušené.
      Fico za druhý podraz rodiacej sa koalície považuje to, že štvorica stredopravých strán sa pýši dohodou na niektorých ústavných zmenách, ako je zoštíhlenie poslaneckej imunity, no ústavnú väčšinu nemá. "Ja viem, že na zmenu imunity treba 90 hlasov a ja sa na vás s prosbou o podporu obrátim," uistila Radičová.
      Premiér však jej slová nepovažuje za príliš dôveryhodné. "Vyzývate opozíciu, aby bola zodpovedná, no vy ste dvakrát významne oklamali voličov. Ak teraz vyzývate opozíciu na spoluprácu, pýtam sa, prečo ste nás vydierali pri Lisabonskej zmluve? Teraz zrazu, keď ste nasľubovali verejnosti, čo budete meniť v ústavných zákonoch, tak ma žiadate o podporu," reagoval šéf Smeru-SD. Podľa neho rodiaca sa koalícia urobila zásadné chyby v tom, že odmietla rokovať o budúcej vláde so Smerom-SD a neprišla ani diskutovať o záchrannom vale EÚ. "Bolo to neslušné," povedal.
      Politici sa nevyhli ani aktuálnej kauze budúceho poslanca NR SR za SaS Igora Matoviča, ktorému údajne ponúkli milióny eur, ak spolu so svojimi troma priateľmi so združenia Obyčajní ľudia nepodporia programové vyhlásenie novej vlády. "Chcem sa ostro ohradiť voči hrám, ktoré sa spúšťajú proti Smeru-SD. Matovič našu stranu nepriamo obvinil, že mu ponúkla peniaze. Odmietam to, takto nemôže fungovať systém, že nás dva dni kritizujú, a potom sa objaví, že to bol žart. Buď sú to spravodajské hry, alebo kryjete zločincov. Ak to niekto naozaj urobil, treba sa k tomu postaviť," vyhlásil Fico.
      Radičová ho však upozornila, že Matovič vypovedal na Úrade boja proti korupcii a podáva sa aj trestné oznámenie. "Ja konám. Navyše, šéf SaS Richard Sulík povedal, že to nešlo zo strany Smeru-SD. Tak buďte korektný, nikto neobvinil Smer-SD, nezavádzajte," vyzvala predsedu vlády.
      Robert Fico zopakoval svoju požiadavku, že na základe volebného zisku Smeru-SD chce pre svoju stranu post predsedu parlamentu. Ten by však mala obsadiť SaS. "Opozícii budú v NR SR určite dané také miesta, ako sme mali my," dodala Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona