R. Fico korunoval Smer-SD za jedinú ľavicovú stranu na Slovensku

NETKY.SK • 8 Február 2011, 12:36 • 2 min
R. Fico korunoval Smer-SD za jedinú ľavicovú stranu na Slovensku

R. Fico korunoval Smer-SD za jedinú ľavicovú stranu na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Predseda najväčšej parlamentnej strany Smer-SD Robert Fico korunoval svoju stranu za jedinú slovenskú ľavicovú stranu. "Pritom vidíme isté vákuum na ľavom politickom spektre. (...) Myslíme si, že neboli počas uplynulých štyroch rokov, dostatočne dôslední pri realizovaní tých vízii, ktoré presadzovali pred voľbami," konštatoval dnes znovuzvolený predseda KSS Jozef Hrdlička pri príležitosti záverečného hodnotenia siedmeho zjazdu strany.
      Napriek tomu slovenskí komunisti spoluprácu so Smerom-SD neodmietajú. Naopak, predseda pripomenul, že strany pomerne často spolupracujú na úrovni okresov a krajov. Ako príklad uviedol aj to, že v posledných voľbách do vyšších územných celkov, v roku 2009, strana podporila až siedmich nominantov Smeru-SD na post predsedov krajov.
      Siedmy zjazd KSS sa uskutočnil v sobotu (5.2.). Ústredný výbor sa na ňom zaoberal neúspechom strany v júnových voľbách do Národnej rady (NR) SR a zmenou štruktúry strany. Po novom KSS už nebude mať svoje krajské výbory, ich funkciu nahradia krajské rady.
      Mimoparlamentný subjekt zredukoval počet svojich členov o takmer tretinu v porovnaní so situáciou pred júnovými voľbami, 6121 nových členov sa bude riadiť novými stanovami, ktoré budú prísnejšie hodnotiť pochybenia straníkov a ich zoznam by sa mal v budúcnosti rozširovať predovšetkým o mladších členov. Posledný zámer sa strane podľa jej predsedu už podarilo realizovať na nižších úrovniach, predovšetkým v Košickom kraji.
      V najbližšej budúcnosti chce strana taktiež zriadiť komisiu, ktorá by sa zaoberala krokmi komunistickej vlády na Slovensku v rokoch 1945-1989. "To obdobie prinieslo viacero neúspechov, udiali sa viaceré chyby, deformácie toho systému. Chceme ich veľmi reálne a kritický pomenovať," uviedol staronový predseda KSS s tým, že niektoré kroky predchádzajúceho režimu sú vnímané negatívne, pretože sú vytrhnuté z kontextu doby. "Ten režim, či si to niekto prizná, alebo nie, zanechal tu aj mnoho pozitívnych veci v našej spoločnosti. To Slovensko naozaj zažilo rozkvet za tohto obdobia," konštatoval. Odsúdil však špekulácie o tom, že by strana chcela návrat do doby spred udalostí Nežnej revolúcie.
      Podľa posledných prieskumov verejnej mienky, ktoré sa uskutočnili v decembri 2010, sa podpora mimoparlamentnej strany pohybuje na úrovni 1,4 (MVK) až 1,9 percenta (FOCUS). Na postup do NR SR je pritom potrebne prekonať päťpercentnú hranicu. To sa strane podarilo jediný raz, a to vo voľbách v roku 2002. Odvtedy jej podpora poklesla o viac ako tri štvrtiny voličov, pričom v júnových voľbách získala podporu iba 0,83 percenta ľudí.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies