R. Fico: Koalícia hanebným spôsobom zmarila mimoriadnu schôdzu

NETKY.SK • 2 Február 2011, 12:49 • 2 min
R. Fico: Koalícia hanebným spôsobom zmarila mimoriadnu schôdzu

R. Fico Koalícia hanebným spôsobom zmarila mimoriadnu schôdzu - Politika Vládna koalícia dnes hanebným spôsobom zmarila mimoriadnu schôdzu k voľbe generálneho prokurátora, ktorú iniciovala najsilnejšia opozičná strana Smer-SD.

slovakia

left justify in out

img

Vládna koalícia dnes hanebným spôsobom zmarila mimoriadnu schôdzu k voľbe generálneho prokurátora, ktorú iniciovala najsilnejšia opozičná strana Smer-SD. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda strany Robert Fico. Reagoval tak na postup koaličných poslancov, ktorí nezahlasovali za program tejto schôdze, a tá sa tak nemohla uskutočniť.
"Páni vo vládnej koalícii ukazujú, akí sú demokrati. Chcem odkázať koalícii, že úzke stranícke záujmy politického zlepenca nemôžu stáť pred zákonom. Nadobudli rozmer, že môžu všetko, lebo majú 79 hlasov," upozornil Fico. V tejto súvislosti pripomenul utorkové (1.2.) zasadnutie mediálneho výboru, na ktorom koalícia posunula do ďalšieho výberu aj tých 13 kandidátov do vedenia RTVS, ktorí podľa Smeru-SD nespĺňali podmienky. "Čo tam po tom, že bol porušený zákon, dôležité je, že to vyhovuje koalícii," zdôraznil Fico.
Na margo voľby nového generálneho prokurátora povedal, že šéf Národnej rady (NR) SR Richard Sulík (SaS) by sa mal správať ako predseda parlamentu. Podľa Fica tým, že opakovane nevyhlasuje voľbu generálneho prokurátora, porušuje Ústavu SR. "Nevytvoril podmienky na voľbu, hoci Dobroslavovi Trnkovi už skončilo sedemročné funkčné obdobie," prízvukoval expremiér.
Dôvodom takéhoto konania koalície nie je podľa neho nefunkčnosť parlamentu, ale neschopnosť vládnych strán dohodnúť sa na kandidátovi napriek vyhláseniam o ich jednote a o tom, že spoločného kandidáta majú. "Citujem jedného predstaviteľa vládnej koalície: 'Táto vládna koalícia má väčšinu len vtedy, ak je verejná voľba, nemá väčšinu, ak je voľba tajná'. To ale nie je ústavný dôvod, ktorý by oprávňoval Sulíka nevyhlasovať opakovane tajné voľby," uviedol Fico.
Opozičný líder sa novinárov pýtal, čo by robili, ak by takúto situáciu spôsobil vládny Smer-SD. "Čo by ste robili, ak by sme išli zmeniť tajnú voľbu na verejnú len preto, lebo zlepenec je nefunkčný? Zmenu voľby považujeme za absolútne nedemokratickú, je dôsledkom hlbokej nedôvery vo vládnej koalícii. Veď oni sa boja vlastných poslancov. Budú stáť s mečom či bičom nad každým z nich, či hlasoval tak, ako sa dohodli. Pôjde o neslobodnú voľbu generálneho prokurátora. Toto vytvára veľmi zásadný ústavný problém, ktorému sa budeme venovať," avizoval. Smer-SD v tejto súvislosti uvažuje o právnych krokoch či iných postupoch. "Keď sa 62 poslancov Smeru-SD postaví a odíde zo svojich miest, to je akoby parlament nemal jednu či dve nohy," podotkol.
Fico zároveň vyslovil presvedčenie, že prezident SR Ivan Gašparovič nikdy nepodpíše zákon, ktorým sa tajná voľba zmení na verejnú a vráti ho parlamentu. "Definitívne sa skončilo obdobie, aby nám ktokoľvek z týchto pánov hovoril o demokracii a Nežnej revolúcii," vyhlásil s tým, že ak k verejnej voľbe predsa len dôjde, Smer-SD ju bude atakovať.
Novinárom zároveň odporučil, aby sa spýtali premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), aký zákon o prokuratúre koalícia pripravuje. "Je to fakticky likvidácia a politizácia prokuratúry. Vytvárajú sa výberové komisie, ktoré budú odvolávať a prehodnocovať všetkých okresných a krajských prokurátorov. Prakticky sa likviduje inštitút prokurátorského čakateľa, teda budú môcť dať na prokuratúru akéhokoľvek právnika, ktorého si politicky vyberú. Nad generálnou prokuratúrou bude mať dominanciu ministerstvo spravodlivosti, to sú protiústavné kroky," dodal Fico a doplnil, že takáto politizácia prokuratúry a súdnictva tu nikdy nebola.
Sulík na margo zmarenia mimoriadnej schôdze povedal, že  koalícia má právo odmietnuť podieľať sa na hrách, kde nejde o vyriešenie situácie, ale len o divadlo pre médiá. Smer-SD dnes chcel prijať uznesenie, ktorým by požiadal Sulíka o vyhlásenie termínu na podanie návrhov kandidátov na generálneho prokurátora. Šéf NR SR mal postupovať tak, aby sa tajná voľba mohla uskutočniť ešte na prebiehajúcej riadnej februárovej schôdzi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies