R. FICO: J. Čentéš je z hľadiska práva už nepoužiteľný

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:21 • 2 min
R. FICO: J. Čentéš je z hľadiska práva už nepoužiteľný

R. FICO J.

slovakia

left justify in out

imgFunkcia prezidenta SR podlieha kritike, viacerí si však dnes robia z Ivana Gašparoviča terč a hádžu do neho šípky. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) však nič z toho nie je na mieste pri otázke nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.
      "Problém je, že pán docent Čentéš spôsobom, ktorému nikto neverí skartoval výpovede a vyčistil počítač. A ja vám odporúčam - ešte si prečítajte jeho vyjadrenia o tom ako sušil spisy vo svojej kancelárii na zemi a ako obvinil asistentky, že to vyčistili ony a potom povedal niečo úplne iné... Pán Čentéš je z hľadiska práva už nepoužiteľný," povedal dnes v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 predseda vlády.
      Vládna strana Smer-SD je podľa jeho slov odhodlaná vyčkať než Ústavný súd (ÚS) SR rozhodne o Čentéšovom podaní vo veci vydania predbežného rozhodnutia. Ak však bude táto odmietnutá, sociálni demokrati sú odhodlaní pristúpiť k voľbe nového kandidáta. Na jeho výbere by sa podľa Fica mala podieľať aj prokurátorská samospráva, sám preto dnes o žiadnych možných kandidátoch Smeru-SD nechcel hovoriť. "My nemôžeme čakať niekoľko ďalších rokov na nejaké rozhodnutie ÚS SR v merite veci. Na Generálnej prokuratúre nutne potrebujú novú hlavu," podčiarkol premiér.
      "Vy aj pán prezident sa staviate nad ÚS, lebo ten 5. októbra 2012 povedal, že okolnosti boli aké boli, ale voľba (Čentéša) prebiehala podľa Ústavy, podľa zákona a je platná. Ústavný súd povedal, že pán Čentéš bol právoplatne zvolený," reagoval na Fica predseda opozičného Mostu-Híd Béla Bugár. Argumenty prezidenta pre nevymenovanie Čentéša podľa neho neobstoja. Nespĺňajú totiž požiadavku, ktorou ÚS rozhodol, že tieto dôvody nemôžu byť svojvoľné. Dokazuje to podľa neho aj vyhlásenie Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý obvinil prezidenta zo zavádzania pri zdôvodnení v súvislosti s jeho vypočutím, ktoré Čentéš vymazal.
      "Opozícia bráni štátnosť, charakter štátu. Ak niekto tvrdí, že - ja som štát, mňa nie je možné kritizovať, nie je možné na mňa podať obžalobu - tak to smeruje k totalite," dodal Bugár. Podľa jeho slov by mala hlava štátu nielen prečítať svoje zdôvodnenie v parlamente, ale sa tiež zapojiť na schôdzi riadne do diskusie s poslancami, ktorí Čentéša zvolili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona