R. Fico: Dnešná schôdza nebola divadlom, mala svoj zmysel

NETKY.SK • 17 Marec 2011, 13:07 • 2 min
R. Fico: Dnešná schôdza nebola divadlom, mala svoj zmysel

R. Fico: Dnešná schôdza nebola divadlom, mala svoj zmysel

slovakia

left justify in out

img

Smer-SD ako najsilnejšia politická strana na slovenskej scéne podľa jej predsedu Roberta Fica nevyužíva svoju silu, aby otravovala parlament a verejnosť "hlúposťami". Dnešná mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, ktorá sa pre neschválenie programu nakoniec neuskutočnila, však mala podľa neho svoj zmysel a odmieta jej označovanie za politické divadlo.
"Slovensko patrí ku krajinám, kde je rast cien najvyšší v celej Európskej únii a domnievali sme sa, že je potrebné na takúto mimoriadnu situáciu reagovať. Jediným riešením, ktoré ponúka pravicová vláda na vysoké ceny potravín, je program rozdávania múky a cestovín," upozornil expremiér na tlačovej konferencii krátko po neúspešnom pokuse začať mimoriadne rokovanie snemovne. Podľa neho je do očí bijúca čím ďalej väčšia neschopnosť vládnej koalície reagovať na súčasnú situáciu.
Fico avizoval, že jeho strana bude opätovne bojovať za svoje návrhy na riadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok (22.3). "Dnešná schôdza mala zmysel, mohla pomôcť ľuďom, poslanci vládnej koalície mohli byť toho súčasťou, ale rozhodli sa ísť cestou chaosu, zmätku a nespôsobilosti. Je nám to veľmi ľúto a verím, že na ďalšej schôdzi sa budeme týmito otázkami zaoberať ešte raz a že nám nevyradia tieto návrhy zákonov z programu," dodal.
Smer-SD chcel na dnešnej mimoriadnej schôdzi presadiť tri novely zákonov. Ide o zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 19 % a znovuzavedenie 6 % DPH na predaj potravín z dvora, ďalej zavedenie osobitnej bankovej dane, ktorá by toto zníženie DPH mala vykryť, ako aj zastavenie privatizácie šiestich štátnych teplární, ktorú pripravuje súčasná vláda.
Poslanci však krátko po jej otvorení neschválili program, keď zaň hlasovalo len 58 zo 125 prítomných zákonodarcov. Smer-SD na túto situáciu reagoval protestným piskotom a pokrikmi. Jeho poslanci zároveň rozprestreli v rokovacej sále dva transparenty, jeden s nápisom Múka a cestoviny: jediné riešenie vlády Ivety Radičovej, druhý znázorňoval graf zvyšovania cien potravín za súčasnej vlády. Richard Sulík (SaS), Béla Bugár (Most-Híd) a Milan Hort (SDKÚ-DS) dostali od opozície darčekové balíčky s múkou a cestovinami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona