R. Fico chce s A. Merkelovou hovoriť aj o predaji SPP

NETKY.SK • 2 Júl 2012, 10:53 • 2 min
R. Fico chce s A. Merkelovou hovoriť aj o predaji SPP

R. Fico chce s A.

slovakia

left justify in out

img

Prioritnými témami, ktoré chce premiér Robert Fico (Smer-SD) otvoriť počas svojho stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, má byť otázka európskej integrácie a energetickej bezpečnosti. "Určite budeme hovoriť o avizovanom predaji 49 percent akcií SPP," povedal dnes na brífingu.
      Pripomenul, že k nemeckým a francúzskym majiteľom plynárenskej spoločnosti má dlhodobé výhrady. Predseda vlády viackrát zahraničným akcionárom vyčítal predkladanie návrhov na zvyšovanie cien plynu, ktoré "ide proti ľuďom". "Mohol by prísť partner, ktorý by sa správal k Slovensku aj jeho občanom ohľaduplnejšie," poznamenal Fico.
      Premiér sa dnes doobeda spoločne s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) zúčastnil v Bratislave na pracovnom stretnutí s veľvyslancami Slovenska. Obaja predstavitelia vlády pri tejto príležitosti pripomenuli nové kompetencie rezortu zahraničných vecí, ktoré sa posilnili hlavne smerom k EÚ. "Teraz bojujeme o svoje miesto pod európskym nebom. Je to pre nás také dôležité a také podstatné, že musíme pritom niekedy strpieť možno aj nejaké malé rany v podobe účasti Slovenska na rôznych ochranných mechanizmoch, lebo nepoznáme inú alternatívu pre Slovensko ako je EÚ," podčiarkol šéf vládneho kabinetu.
      Fico na stretnutí s veľvyslancami zdôraznil aj ekonomickú dimenziu medzinárodných vzťahov. Apeloval, aby slovenskí diplomati pripravovali jeho pracovné cesty s prihliadaním na ekonomický efekt. "Očakávam, že so mnou pôjde skupina podnikateľov a budú sa podpisovať kontrakty," priblížil Fico.
      Prioritou slovenskej ekonomickej diplomacie by podľa premiéra mala byť EÚ. Sústrediť sa však chce aj na rozvoj obchodného potenciálu s krajinami, ako sú Ukrajina, Rusko, Čína, Vietnam či niektorými štátmi latinskej Ameriky. 
      Na margo dopravného projektu širokorozchodnej železničnej trate, Fico poznamenal, že ide o projekt, na ktorý musí Slovensko pozerať z ekonomického hľadiska. "Širokorozchodná železnica bude postavená vtedy, ak o ňu bude ekonomický záujem, teda v prípade, že obchodné kruhy budú mať záujem dovážať kontajnery z tichomorského pobrežia cez celú Áziu do Európy... A vtedy, bude úplne jedno, či Slovensko bude alebo nebude súčasťou tohto projektu, lebo koľajnica bude stáť," povedal. V prípade, že záujem o stavbu železnice bude, Slovensko by podľa neho urobilo "životnú chybu", ak by sa do projektu nezapojilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies