R. Fico bude v Bruseli rokovať o podpore rastu aj budúcnosti EÚ

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 10:37 • 2 min
R. Fico bude v Bruseli rokovať o podpore rastu aj budúcnosti EÚ

R. Fico bude v Bruseli rokovať o podpore rastu aj budúcnosti EÚ - Politika Prorastové opatrenia a diskusia o hlbšej integrácii Európskej únie (EÚ) budú hlavnými témami zasadnutia Európskej rady (ER), ktoré sa uskutoční 28.

slovakia

left justify in out

img

Prorastové opatrenia a diskusia o hlbšej integrácii Európskej únie (EÚ) budú hlavnými témami zasadnutia Európskej rady (ER), ktoré sa uskutoční 28. a 29. júna v Bruseli. Delegáciu SR povedie premiér Robert Fico (Smer-SD). Mandát na zastupovanie Slovenska získal ešte v utorok (26.6.) od parlamentného výboru pre európske záležitosti, dnes jeho pracovnú cestu schválila aj vláda.
      Júnový summit európskych lídrov bude vychádzať z prípravného neformálneho rokovania, ktoré sa uskutočnilo v Bruseli minulý mesiac (23.5.). Aktuálna diskusia o prorastových opatreniach sa sústreďuje predovšetkým na navýšenie kapitálu Európskej investičnej banky (EIB), využívanie celoeurópskych projektových dlhopisov, presmerovanie využívania eurofondov na podporu rastu či zavedenie dane z finančných transakcií.
      Stály predseda ER Herman Van Rompuy lídrom predstaví štyri stavebné bloky pre hlbšiu integráciu EÚ - bankovú, fiškálnu a hospodársku integráciu, ako aj posilnenie politickej zodpovednosti. Dokument by mal obsahovať krátkodobé návrhy, ktoré si nebudú vyžadovať zmeny základných zmlúv, ale aj dlhodobejšie ciele, pri ktorých bude pravdepodobne nevyhnutná zmena primárneho práva.
      Jednou z tém summitu bude aj nový viacročný finančný rámec EÚ na roky 2014 až 2020, ktorého definitívna podoba by mala byť známa do konca tohto roka. Európska rada schváli aj špecifické odporúčania pre jednotlivé členské štáty v rámci európskeho semestra, čím sa začne tzv. národný semester. Počas neho by mali členské štáty zohľadniť tieto odporúčania v národných programoch reforiem, programoch stability alebo konvergenčných programoch, ako aj pri samotnej realizácii svojich hospodárskych politík.
      Témou zasadnutia bude aj ďalšie rozširovanie EÚ. Európska rada by tak mala schváliť tohtotýždňové rozhodnutie rady pre všeobecné záležitosti o otvorení prístupových rokovaní s Čiernou Horou. Európski lídri sa budú venovať aj otázkam spravodlivosti a vnútorných záležitostí, jadrovej energetike a aktuálnym zahranično-politickým otázkam.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies