R. FICO: Bolo by chybou nevyužiť pri tvorbe programu nápady sociálnych partnerov

NETKY.SK • 28 Marec 2012, 11:38 • 2 min
R. FICO: Bolo by chybou nevyužiť pri tvorbe programu nápady sociálnych partnerov

R. FICO Bolo by chybou nevyužiť pri tvorbe programu nápady sociálnych partnerov - Politika Zostavovanie programového vyhlásenia novej vlády a nevyhnutná konsolidácia verejných financií boli témami dnešného rokovania predstaviteľov víťaza parlamentných vol

slovakia

left justify in out

img

Zostavovanie programového vyhlásenia novej vlády a nevyhnutná konsolidácia verejných financií boli témami dnešného rokovania predstaviteľov víťaza parlamentných volieb Smeru-SD so sociálnymi partnermi. Podľa šéfa strany a budúceho premiéra Roberta Fica bude síce programové vyhlásenie prioritne dielom vlády, bolo by však veľkou chybou nevyužiť pri jeho tvorbe aj potenciál a myšlienky sociálnych partnerov.
      "Smer-SD je hodnotovo vybavená strana a sú určité piliere, ktoré nemôžeme zmeniť. Je ale veľa tém, ako zlepšovanie podnikateľského prostredia, pracovno-právne postavenie zamestnancov, verejné obstarávanie, využívanie eurofondov, postavenie samospráv, kde môžeme nájsť množstvo spoločného," domnieva sa Fico.
      Predstavitelia zamestnávateľov, zamestnancov, samospráv, cirkví, vedy či školstva, ktorí sa zúčastnili dnešného stretnutia, majú preto do 10 dní predložiť svoje priority tímu, ktorý bude zostavovať program nového kabinetu. Následne dôjde k bilaterálnym rokovaniam o týchto návrhoch s cieľom nájsť čo najväčšiu zhodu.
      "Prvýkrát nechceme programového vyhlásenie vlády písať podľa rezortov, ale chceme ucelený dokument, ktorý bude vychádzať aj z vízie rozvoja spoločnosti do roku 2030 a ktorý bude predovšetkým o politikách, ako má Slovensko postupovať a čo má robiť, aby bolo úspešné," avizoval budúci premiér. Východiskom programu bude podľa neho na jednej strane cieľ ozdravovať verejné financie, na druhej strane však aj podpora hospodárskeho rastu, zamestnanosti a ochrana životnej úrovne ľudí.
      Finančná situácia SR nie je podľa Fica ružová a spoluprácu sociálnych partnerov bude vláda využívať aj pri príprave konsolidačného balíka. Slovensko sa zaviazalo do roku 2013 znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), tento rok by mal podľa plánov odchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dosiahnuť 4,6 %.
      Fico z pozície predsedu vlády plánuje, podobne ako v rokoch 2009 a 2010, vytvoriť pravidelnú platformu na stretávanie sa sociálnych partnerov, tzv. Radu solidarity a rozvoja. "Budú tam pozvaní sociálni partneri, ale určite aj finančné inštitúcie a dôchodkové správcovské spoločnosti. Na báze dohôd, diskusie a kvalitného sociálneho dialógu chceme pripraviť súhrn opatrení, ktoré budú viesť ku konsolidácii verejných financií, ruka v ruke s hospodárskym rastom a bojom za viac pracovných miest," doplnil Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona