R. FICO: Ak sa dostaneme do vlády, skrátime funkčné obdobie šéfa GP

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 07:57 • 2 min
R. FICO: Ak sa dostaneme do vlády, skrátime funkčné obdobie šéfa GP

R. FICO: Ak sa dostaneme do vlády, skrátime funkčné obdobie šéfa GP

slovakia

left justify in out

img

Ak sa strana Smer-SD dostane po nasledujúcich parlamentných voľbách do vlády, skráti funkčné obdobie generálneho prokurátora a nového bude voliť tajnou voľbou. Na dnešnej tlačovej konferencii dal takýto sľub predseda Smeru-SD Robert Fico.
"Každý, kto sa chce nechať zvoliť za generálneho prokurátora verejne, musí rátať s tým, že bude vo funkcii len dva a pol až tri roky," upozornil Fico. Podľa súčasného zákona je funkčné obdobie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR sedem rokov. Líder opozície si nemyslí, že skrátenie funkčného obdobia je v rozpore s demokratickými princípmi. "V rozpore je, ak menia tajnú voľbu na verejnú len preto, že sa nevedia dohodnúť," upozornil.
Expremiér zároveň avizoval v prípade účasti Smeru-SD vo vláde aj okamžité zrušenie ustanovení zákona o prokuratúre, ktorého novelizácia z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) dnes na pôde NR SR prešiel do druhého čítania.
Doterajšieho koaličného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa Fico pýtal, prečo chce byť treťotriednym úradníkom na úrovni riaditeľa sekcie ministerstva spravodlivosti. "Prečo to robí?" povedal.
Zároveň uviedol, že má informácie o existencii zoznamu okresných a krajských prokurátorov podľa straníckych liniek. "Pýtajte sa, koľko ktorá strana dostala pozícií prokurátorov a námestníkov," apeloval na novinárov s tým, že sa tu nemôže vytvoriť systém prokuratúry, polície a súdov pripravený na kriminalizáciu a škandalizáciu slovenskej opozície.
"Čo by ste robili, keby moja vláda zmenila tajnú voľbu na verejnú? Skákali by ste tu štyri metre do výšky. Správajte sa tak, ako by ste sa správali k nám. Keď dali Mečiarovi dynamit pod dvere, všetci boli ticho, keby ho dali Dzurindovi, je tu revolúcia. To je ten nerovnaký prístup," poznamenal novinárov.
Na otázku, či podľa neho prokuratúra nepotrebuje nejaké zmeny, odvetil, že je to mimoriadne funkčný systém. "Bola tam stabilita, bol tam pokoj, došli títo a nie je tam nič. Len chaos a obrovské množstvo nervozity. Mám na prokuratúre kopu známych a spolužiakov a tí tvrdia, že v takomto stave prokuratúra ešte nikdy nebola," zdôraznil s dôvetkom, že on sám vnímal prokuratúru dobre a fungovali tam veci. "Ja by som naopak ešte posilnil postavenie prokuratúry v občiansko-právnych konaniach," dodal.
Tieňový minister spravodlivosti strany Smer-SD Róbert Madej informoval, že na budúci týždeň bude zákon o sudcoch, ktorý zrušil justičných čakateľov, doručený na Ústavný súd SR a to isté sa stane aj v prípade, ak bude schválená novela zákona o prokuratúre.
To, že Smer-SD nebude rešpektovať generálneho prokurátora zvoleného verejne, avizoval Fico už v utorok (22.3.). Ministerka spravodlivosti to označila vydieranie, vyhrážanie sa a neuznanie demokratických inštitútov. "Pre mňa je to poburujúce. Verejná voľba je štandardnou súčasťou demokratických inštitúcií a v zastupiteľskej demokracii je nástrojom na to, aby volič mohol kontrolovať poslancov ako vykonávajú svoj mandát," uviedla.
Žitňanská zároveň poprela zásahy výkonnej moci do fungovania prokuratúry, ktoré podľa opozície spôsobuje spomínaný návrh novely zákona o prokuratúre. "Všetky, či už výberové konania alebo záväzné stanoviská sú nastavené tak, aby kroky ministerstva museli byť dohodnuté so samotnou prokuratúrou. Hlasovanie v komisiách je zase nastavené tak, aby členovia prokuratúry nemohli byť prehlasovaní," zdôraznila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies