R. Fica teší opatrnosť záujemcov o SPP

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 06:18 • 2 min
R. Fica teší opatrnosť záujemcov o SPP

R. Fica teší opatrnosť záujemcov o SPP - Politika Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) je rád, že záujemcovia o 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) sú opatrnejší, keď vedia, že štát má záujem SPP kontrolovať.

slovakia

left justify in out

img

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) je rád, že záujemcovia o 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) sú opatrnejší, keď vedia, že štát má záujem SPP kontrolovať. "Veľmi pozorne budeme sledovať, ako sa bude predávať, a budeme žiadať zmenu manažérskej kontroly. Budeme trvať na tom, že ak má štát 51 percent, musí kontrolovať SPP on, a nie 49-percentný akcionár. Som rád, že aj prípadní kupujúci hovoria, že keď si štát bude uplatňovať toto právo, tak už taký veľký záujem o kúpu nemajú," povedal v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo premiér Robert Fico (Smer-SD).
      Hovoril tiež o väčšom zdanení bohatých. Tí by mohli platiť vyššie dane od budúceho roka. "Od 1. januára 2013 čakáme, že nadobudnú účinnosť zákony, ktoré sa budú týkať väčšej miery solidarity pre silných a bohatých," uviedol. O zmenách v daniach mieni kabinet hovoriť potom, ako bude schválené Programové vyhlásenie vlády SR. Diskutovať plánuje so všetkými zainteresovanými. Ficov kabinet chce vyššími daňami pre bohatých prispieť ku konsolidácii verejných financií. Sľúbil, že na ľudí s nízkymi príjmami túto ťarchu prenášať nebude. "Na tomto mi veľmi záleží," vyhlásil Fico s tým, že preto sa budú musieť bohatší zložiť viac. Na takejto solidarite nevidí nič zlé.
      Vyššie dane sa majú dotknúť luxusných výrobkov. Za taký považuje Fico napríklad oblek za 10.000 eur. Tvrdí, že potraviny a služby nezdražejú. Ide totiž podľa jeho slov o bežné veci, ktoré potrebuje k svojmu životu každý, teda aj človek s nízkym príjmom. Zvyšovať DPH na potraviny či služby podľa Fica teda nie je možné.
      Okrem toho musí vláda riešiť aj problémy v zdravotníctve. Fico tvrdí, že exminister Ivan Uhliarik (KDH) všetkých oklamal, keď predkladal zákon na zvýšenie platov zdravotných sestier. Podľa Fica tvrdil, že peniaze na to sú, čo ale nie je pravda. "Ak by sme naplnili požiadavky z tohto zákona do poslednej bodky, tak nemocnice prestanú fungovať. Tak kde sú tie peniaze, o ktorých hovoril?" pýta sa Fico. Oceňuje, že ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nechodí a nepýta peniaze, ale snaží sa situáciu riešiť zákonom. Prostriedky chce nájsť v zdravotných poisťovniach. Okrem iného má pripraviť právnu normu, ktorá má zakázať zisk zdravotným poisťovniam.
      Smer-SD sa o to už svojho času pokúsil, Ústavný súd SR jeho zákon vyhlásil za protiústavný. Fico pripustil, že niekdajšia legislatíva nebola pripravená celkom dobre. "Ale dnes pracujeme na tom, aby nový zákon bol v súlade s nálezom Ústavného súdu, ako aj s požiadavkami európskeho práva. Podstata bude v tom, že poisťovne nebudú môcť vytvárať zisk z verejných zdrojov, budú musieť svoje aktivity financovať len zo správneho fondu," vysvetlil premiér. Fico nepovažuje za morálne, aby poisťovne vytvárali zisk z peňazí, ktoré jej zo zákona všetci posielame, keď má navyše 3,5-percentný správny fond, ktorý si môže nechať na svoje fungovanie. "Prečo by mal niekto brať peniaze z verejných zdrojov, keď má správny fond?" zamyslel sa Fico.
      Kabinet musí riešiť aj problémy vo finančnej správe. Problémy, ktoré vznikli, spôsobili podľa Ficových slov zrejme obrovské škody. Za jednu zo svojich priorít považuje vláda Smeru-SD aj nastoliť v krajine elementárny pokoj. Podľa Fica sa jej to aj podarilo. "Myslím, že sa nám to podarilo prístupom k opozícii aj dialógom so sociálnymi partnermi," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona