R. CHMEL: Začiatkom roka predložíme novelu zákona o jazykoch menšín

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:57 • 2 min
R. CHMEL: Začiatkom roka predložíme novelu zákona o jazykoch menšín

R. CHMEL: Začiatkom roka predložíme novelu zákona o jazykoch menšín

slovakia

left justify in out

Na prvú budúcoročnú schôdzu parlamentu predloží podpredseda vlády SR pre ľudské práva a menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd) novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín. "Novela je už takmer pripravená," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii venovanej odpočtu za prvých sto dní vlády.
Táto novela by mala znížiť hranicu pre používanie menšinového jazyka v úradnom styku z dnešného minimálneho podielu 20 percent obyvateľov patriacich k národnostnej menšine v obci na 10 percent. "Najviac by sa táto zmena dotýkala nemeckej menšiny, kde by počet obcí stúpol z jednej na desať až jedenásť, rusínskej menšiny, kde by to bolo približne sto obcí a rómskej menšiny," povedal. V prípade rómskej menšiny by išlo tiež asi o sto obcí. Maďarskej menšine by pribudlo oproti dnešným 530 obciam ešte asi 25.
Chmel vyjadril relatívnu spokojnosť s prijatou novelou zákona o štátnom jazyku, aj keď v optimálnej podobe by podľa neho zákon nemal vôbec obsahovať sankcie. "Samotná existencia sankcií v zákone vyvoláva dosť negatívnu rezonanciu v národnostných menšinách, špeciálne u maďarskej menšiny," poznamenal. Prijatý kompromis je podľa neho výsledkom rokovaní koaličných strán, ktoré majú rozdielne ideové základy.
Vzhľadom na rôzne názory v koalícii sa podľa neho nepodarilo dohodnúť ani na zmenách v tzv. vlasteneckom zákone. "Do programu vlády sa nedostal ani zákon o postavení národnostných menšín, čo je dosť veľký deficit. Ale ak sa v tejto koalícii vzťahy väčšiny a menšín nevyriešia, vo všetkých ostatných koalíciách to bude ťažšie," zdôraznil Chmel, podľa ktorého by sa v tomto volebnom období mala začať aj diskusia o novej preambule ústavy.
Na margo kauzy Hedvigy Malinovej Chmel poznamenal, že sa k nej vyjadrí po tom, ako bude známe stanovisko generálneho prokurátora.
V rozpočte podpredsedu vlády pre menšiny a ľudské práva sa na rok 2011 sa počíta s 6,5 miliónmi eur, z toho štyri milióny pôjdu na granty národnostných menšín a 2,5 milióna na inovačné projekty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies