Quo Vadis, Aida? Výnimočná dráma o následkoch zlyhania mierovej politiky

NETKY.SK • 19 Október 2021, 14:40 • 2 min
Quo Vadis, Aida? Výnimočná dráma o následkoch zlyhania mierovej politiky

Film Quo Vadis, Aida? je nekompromisne ľudský film z dielne režisérky Jasmily Žbanić, ktorý dávkou emócii predbehne väčšie množstvo vojnových filmov.

slovakia

left justify in out

Jasmila Žbanić sa do povedomia verejnosti dostala najmä snímkou Grbavica, za ktorú získala v roku 2006 Zlatého medveďa 2006. Jej aktuálny film Quo vadis, Aida? súťažil v Benátkach, uspel na festivaloch v Rotterdame, Göteborgu a je aj súčasťou užšej pätnástky nominovaných na Oscara v cudzojazyčnej kategórii.

 


Píše sa rok 1995 a príbeh, ktorý budeme sledovať, sa odohráva v Bosne. Sbrská armáda sa približuje k Srebrenici, ktorá je vyhlásená za „bezpečnú zónu“ OSN. Obrovské masy ľudí utekajú zo svojich domovov na jej najbližšiu základňu. Prekladateľka Aida, ktorá pre OSN pracuje, dôverne pozná situáciu na základni i mimo nej.

 

img


Aida bojuje s nemilosrdne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov a jej najbližšiu rodinu. Len zopár hodín cesty od miest, kde dnes trávime dovolenky, sa schyľuje k najväčšej európskej tragédii od konca druhej svetovej vojny.

 

img

 

Film má už za sebou premiéru v Benátkach, kde bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší medzinárodný celovečerný film. Získal tiež nomináciu na cenu BAFTA v kategórii Najlepšia réžia a Najlepší cudzojazyčný film, cenu za Najlepší medzinárodný film - Film Independent Spirit Awards a Cenu divákov na medzinárodnom festivale v Rotterdame. Cenu divákov získal aj na tohtoročnom MFF Cinematik v Piešťanoch.

 

img


Príbeh filmu vychádza zo skutočných udalostí, ale niektoré postavy, situácie a dialógy sú vymyslené alebo upravené z umeleckých a dramatických dôvodov. Režisérka venovala svoj film ženám zo Srebrenice a ich 8 372 zavraždeným synom, otcom, manželom, bratom, bratrancom a susedom.


Na Slovensku bude mať premiéru  21. októbra 2021 a v kinách ho diváci uvidia vďaka distribučnej spoločnosti Asociácia slovenských filmových klubov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona