Quintanov otec sa pustil do vedenia tímu Movistar, vraj môžu za vyhorenie jeho syna

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 09:55 • 2 min
Quintanov otec sa pustil do vedenia tímu Movistar, vraj môžu za vyhorenie jeho syna

LA PUY EN VELAY - Cyklistický tím Movistar v úvode sezóny vyslovil smelú prognózu: Nairo Quintana sa má pokúsiť o víťazné double Giro d´Italia - Tour de France. Na storočnicovom Gire bojoval štúply Kolumbijčan o celkový triumf ako lev, ale v záverečnej časovke sa musel skloniť pred umením väčšieho univerzála - Holanďana Toma Dumoulina.

slovakia

left justify in out

Odvtedy prešiel mesiac a pol a pokus číslo dva na Tour de France je už na 99 % takmer stratený. Pred začiatkom záverečného týždňa zjavne vysilený Quintana klesol na 11. priečku priebežného celkového poradia a s mankom 6:16 min sa o celkové víťazstvo nebojuje.

"Niekedy je náročné akceptovať, že tentoraz nebudete bojovať o víťazstvo. Myslím si však, že prehry je treba prijať s rovnakou pokorou ako víťazstvá. Aj to predsa patrí k súťažnej cyklistike. Robil som všetko preto, aby som uspel, ale nebol som dostatočne silný," priznal Nairo Quintana počas druhého voľného dňa na Tour de France.

Zatiaľ čo 27-ročný Kolumbijčan predčasne priznal porážku, jeho otec hádže hromy-blesky na vedenie tímu Movistar. Podľa jeho slov nechali jeho syna fyzicky aj psychicky zničiť, keď pred neho postavili imperatív úspechu na dvoch Grand Tour v tejto sezóne. "Nechali ho vyhorieť. Prinútili ho k štartu na Gire a pokusu o double, ale takto to nefunguje. Ak mal byť dobre pripravený na Tour de France, nemal štartovať na Giro d´Italia," vyhlásil Luis Quintana v rozhovore pre noticias.caracoltv.com, cituje ho aj portál idnes.cz.

Nairo Quintana od roku 2013, keď sa prvýkrát objavil na Tour de France, skončil dvakrát celkovo druhý a raz tretí. Ešte ani raz sa neocitol mimo pódia v parížskom cieli, ale teraz ho to zrejme neminie. "Bolo to preto, že vždy mal pred Tour mesačné sústredenie v kolumbijských vrchoch a potom vládal aj v pretekoch. Teraz šiel na Giro a všetko je inak, čiže zle. Eusebio Unzué zrejme zabudol, ako sa víťazí na Tour de France. V tíme Movistar je zlá organizácia, verím, že sa z toho poučia." Šéf tímu Movistar Unzué zareagoval na Quintanu seniora iba krátko: "Toto nie je kauza. Otcovia či matky športovcov často hovoria také veci, lebo sú zaslepení emóciami a príliš vzdialení od reality."

Na Tour de France 2017 po pondelkovom dni voľna nasleduje záverečných šesť etáp vrátane dvoch alpských. V nich sa Nairo Quintana podľa vlastných slov sústredí už len na čiastkový úspech. "Budeme sa pokúšať o etapové víťazstvo. Ochotu a ambície nikdy nesmieme len tak odhodiť do kúta," cituje Quintanu Cyclingnews.

Nesmierne náročné double Giro - Tour zatiaľ ako posledný cyklista zvládol ešte v roku 1998 Talian Marco Pantani. Známy "pirát" vtedy vyhral Giro o 1:33 min pred Rusom Pavlom Tonkovom a na Tour dominoval s náskokom 3:21 pred Nemcom Janom Ullrichom. V ére rozsiahlych dopingových škandálov sa stal Pantani najpv veľkým šampiónom a neskôr aj obeťou. V roku 2004 ho ako 34-ročného našli v hotelovej izbe bez známok života po predávkovaní kokaínom. Jeho smrť sa dodnes spoľahlivo nevyšetrila, zrejme však išlo o samovraždu, ku ktorej navádza aj list, ktorý zanechal na rozlúčku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies