Quentin Tarantino sa bude súdiť pre zverejnenie scenára

NETKY.SK • 28 Január 2014, 15:56 • 2 min
Quentin Tarantino sa bude súdiť pre zverejnenie scenára

LOS ANGELES - Americký filmár Quentin Tarantino zažaloval spoločnosť Gawker Media a portál AnonFiles.com za porušenie autorských práv.

slovakia

left justify in out

Gawker Media na webovej stránke www.gawker.com uviedla odkaz na spomínaný portál, ktorý ponúkol na stiahnutie scenár režisérovho pripravovanému filmu The Hateful Eight. Od oboch žalovaných žiada Tarantino odškodné po milióne dolárov (v prepočte približne 732-tisíc eur). Zástupca Gawker Media John Cook však vyhlásil, že spoločnosť nezverejnila scenár, ale len odkaz na ďalšiu webstránku, kde sa dá stiahnuť.

Tarantino sa o úniku detailov snímky The Hateful Eight po prvý raz dozvedel po tom, ako začali jeho agentovi Mikeovi Simpsonovi telefonovať zástupcovia hercov, aby v plánovanom westerne získali roly pre svojich klientov. Režiséra správa tak nahnevala, že sa rozhodol odložiť nakrúcanie filmu. Podľa jeho slov, dal scenár šiestim ľuďom, pričom zo zverejnenia podozrieval zástupcov 77-ročného herca Brucea Derna. Ako nedávno informoval portál Deadline.com, 50-ročný rodák z Knoxvillu v Tennessee chce scenár najprv vydať v knižnej podobe a neskôr, v priebehu nasledujúcich piatich rokov, sa vrátiť aj k jeho filmovému spracovaniu. V spomínanej žalobe tiež uviedli, že doteraz malo k scenáru prístup len zopár ľudí, no vďaka Gawker Media sa môže ďalej rozširovať. 

Quentin Tarantino je držiteľom Oscara za scenár kultovej snímky Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994). Na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied ho nominovali aj za réžiu tohto filmu a tiež za scenár a réžiu snímky Nehanební bastardi (2009). V roku 2013 si na konto pripísal Zlatý glóbus a Oscara za scenár westernu Divoký Django (2012). Tarantino má na konte tiež filmy Gauneri (1992), Jackie Brownová (1997), Kill Bill (2003), Kill Bill 2 (2004), Grindhouse: Auto zabijak (2007) a podieľal sa na snímkach Štyri izby (1995) a Sin City - mesto hriechu (2005). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona