"Made in" bude pravdepodobne na každom spotrebnom tovare zo zahraničia

NETKY.SK • 22 Október 2010, 07:11 • 2 min
"Made in" bude pravdepodobne na každom spotrebnom tovare zo zahraničia

"Made in" bude pravdepodobne na každom spotrebnom tovare zo zahraničia

slovakia

left justify in out

img

Väčšina cudzieho spotrebného tovaru a liekov predávaných v Európskej únii bude musieť niesť na svojej etikete krajinu pôvodu. Zaručí to dnes Európskym parlamentom schválené nariadenie, podľa ktorého bude musieť mať každý produkt označenie "made in" s dodatkom štátu, v ktorom ho vyrobili. Legislatívnu normu musia ešte schváliť členské štáty na niektorom z budúcich zasadnutí Rady EÚ.
      Poslanci navrhujú uvádzanie pôvodu v angličtine, pretože ju považujú za jazyk, ktorý je "ľahko zrozumiteľný pre spotrebiteľov v každej členskej krajine EÚ". Nariadenie sa netýka tovaru z rýb a potravinárskych výrobkov, ktorých označovanie rieši iná legislatíva, ale vzťahuje sa na výrobky z tretích krajín určené konečným spotrebiteľom, ako napríklad farmaceutické výrobky, obuv, nábytok, textil, pracovné nástroje a iné. Takisto sa norma nedotýka produktov pochádzajúcich z Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Turecka.
      Po schválení Radou EÚ budú mať členské krajiny jeden rok na to, aby si národnú legislatívu prispôsobili novému nariadeniu. Poslanci navrhujú 5-ročné skúšobné obdobie pre túto normu, pričom by sa rok pred jej vypršaním prehodnotilo, či je užitočné, aby platila aj naďalej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies