Pytliakom na Vodnom diele v Gabčíkove "vypálili rybník" ekokoše

NETKY.SK • 16 Október 2015, 13:42 • 2 min
Pytliakom na Vodnom diele v Gabčíkove "vypálili rybník" ekokoše

BRATISLAVA - Opatrenia na hrádzach Vodného diela Gabčíkovo (VDG) priniesli úspešné výsledky.

slovakia

left justify in out

Od minulého leta, kedy boli na hrádzach odpadového kanála osadené súvislé múry z ekokošov, počet pytliakov na Dunaji klesol v tomto úseku na minimum. Informovala o tom hovorkyňa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV) Diana Migaľová Baschierová.

 

"Rok po osadení ekokošov pozdĺž hrádze môžeme potvrdiť, že plnia svoj účel presne tak, ako sa od nich očakávalo. Chránia korunu hrádze, spĺňajú všetky podmienky ekologickej stavby, nezaťažujú životné prostredie a pomáhajú chrániť objekt vodného diela pred nepovolenými zásahmi. Toto opatrenie má dostatočnú pevnosť a odolnosť voči nárazom. Zároveň je vodopriepustné, nezasahuje negatívne do prírody a nenarušuje teleso hrádze," spresnila.

 

Odpadový kanál je podľa nej stavebným objektom, ktorý je súčasťou VDG. Vlani bola na poslednom jeho úseku dobudovaná hrádza. Z celkových 100 km hrádzí vodného diela bol tento 5,3 km dlhý úsek poslednou časťou, ktorá ešte nebola dobudovaná v zmysle kolaudačného rozhodnutia. V tejto lokalite sa robila úprava koruny hrádze, jej navýšenie a doplnenie. Vybudovala sa tiež asfalto-betónová cesta. Pozdĺž nej sa realizovala stavba súvislého múru tvoreného ekokošmi. Ten plní funkciu zabránenia vstupu nepovolených vozidiel na hrádzu.

 

Múr, ako aj rampy osadené pri vstupoch na hrádzu plnia podľa hovorkyne VV v danej oblasti tiež významnú funkciu pri predchádzaní škodám na životnom prostredí. " Často sa totiž stávalo, že sa po hrádzi denne "prehnalo" aj 20 vozidiel bez oprávnenia na jej použitie, čo je ročne až 7300 vozidiel. Okrem áut bez povolenia prejazdu v oblasti jazdili tiež štvorkolky a motocykle. Hrádza sa pritom mnohými necitlivými prejazdmi poškodzovala," dodala hovorkyňa štátneho podniku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona