Pytliaci zabili vlani v Afrike rekordný počet nosorožcov

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 13:43 • 2 min
Pytliaci zabili vlani v Afrike rekordný počet nosorožcov

LIMPOPO - Pytliaci zabili vlani v Afrike celkovo 1338 nosorožcov, čo je historicky najvyšší počet. Celkovo od roku 2008 zahynulo minimálne 5940 nosorožcov.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je vysoký dopyt po ich rohoch vo východnej Ázii, kde ľudia mylne veria, že má liečebné vlastnosti. Vyplýva to z najnovšej správy odborníkov z Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN), ktorí sa stretli koncom februára v Krugerovom národnom parku v Juhoafrickej republike.


V samotnej Juhoafrickej republike vlani zabili 1175 nosorožcov, čo je o niečo menej než v roku 2014 a celkovo prvý pokles od roku 2008. V Namíbii sa však počet zabitých nosorožcov za uplynulé dva roky zoštvornásobil a v Zimbabwe zdvojnásobil. V týchto troch krajinách pritom žije 95 percent všetkých afrických nosorožcov - tuponosých (Ceratotherium simum) aj ostronosých (Diceros bicornis). No hoci sa celkový počet zabitých nosorožcov aj vlani zvýšil, spomalilo sa aspoň tempo rastu tohto čísla.

 

"Áno, zlou správou je, že počet zabitých nosorožcov stále stúpa, ale môže sa nám podariť zmierniť tempo nárastu, takže ešte máme nádej to zvrátiť," uviedol Mike Knight, predseda African Rhino Specialist Group, ktorá spadá pod IUCN. Podľa odborníkov žilo vlani v Afrike približne 20-tisíc nosorožcov tuponosých a 5000 nosorožcov ostronosých, čo predstavuje ročný nárast o približne 2,9 percenta od roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona