Pyrotechnika sa bude môcť v Trenčíne používať iba na Silvestra a Nový rok

NETKY.SK • 2 November 2016, 18:58 • 2 min
Pyrotechnika sa bude môcť v Trenčíne používať iba na Silvestra a Nový rok

TRENČÍN – Pyrotechnické výrobky sa budú môcť v Trenčíne používať iba na Silvestra a Nový rok. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Podľa pôvodného návrhu, ktorý predložil poslancom primátor Trenčína Richard Rybníček, sa malo používania pyrotechniky zakázať iba na dva dni v roku – 24. a 25. decembra. Poslanci napokon schválili pozmeňovací návrh poslanca Richarda Ščepka, ktorým zakázali používanie pyrotechnických výrobkov s výnimkou dvoch dní po celý rok.

 

"Používanie pyrotechniky je mimoriadne nepríjemné najmä pre starších ľudí, malé deti a pre chovateľov domácich zvierat. Dostali sme niekoľko podnetov od ľudí prevažne z mestskej časti Stred, keď nám priniesli ukázať, akým spôsobom sa znehodnocujú ich pozemky a ako odpad zo svetlíc a rakiet dopadá na strechy, odkvapové rúry a napokon i na pozemky," zdôvodnil Ščepko rozšírenie zákazu prakticky na celý rok.

 

Podľa Rybníčka sa na neho počas dní otvorených dverí mesta obracali obyvatelia Trenčína s požiadavkou zakázať používanie pyrotechniky najmä počas dvoch vianočných sviatkov. "Keď poslanci navrhli a schválili niečo iné, ja s tým problém nemám, je to ich rozhodnutie. Niekedy platí, že keď sa už nedokážeme rešpektovať ako ľudia a dokážeme si otravovať život pyrotechnikou, potom musí nastať nejaká represia v podobe všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Mesto Trenčín v tejto chvíli zakázalo používať pyrotechniku," skonštatoval primátor.

 

Otázkou je podľa neho vymožiteľnosť dodržiavania VZN, nevylúčil tiež, že niekto VZN napadne na prokuratúre s tým, že je v rozpore so zákonom. "Budeme viac strážiť verejné priestory, najmä námestie počas Vianoc. Ak to však ľudia budú ignorovať a páliť to z balkónov, tak si vôbec neviem predstaviť, ako sa dajú sankcionovať. Toto je naozaj o tom, že si musíme uvedomiť, ako žijeme ako ľudia. Musíme si predsa uvedomiť, že keď sa zabávame, či tým niekoho ohrozujeme, alebo neohrozujeme," zdôraznil Rybníček.

 

Všeobecne záväzné nariadenie o obmedzení používania pyrotechnických výrobkov na území mesta Trenčín nadobudne účinnosť 15. dňom od jeho vyvesenia na úradnej tabuli mesta. Dodržiavanie VZN bude kontrolovať mestská polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies