Pyrotechnika ruší zvieratá v prírode, ornitológovia radia radšej použiť prskavky

NETKY.SK • 30 December 2017, 15:53 • 2 min
Pyrotechnika ruší zvieratá v prírode, ornitológovia radia radšej použiť prskavky

BRATISLAVA - Hluk z delobuchov a ohňostrojov ruší zvieratá vo voľnej prírode. Ľudia by preto mali Silvester tráviť ohľaduplne, radí organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Nie jeden raz sa podľa nej stalo, že pre pyrotechniku uhynuli desiatky či stovky vtákov.

slovakia

left justify in out

Namiesto nej treba zvoliť prskavky alebo sviečky. "Ak sa človek pyrotechniky nedokáže vzdať, možno siahnuť po takej, ktorá má z hľadiska hlučnosti a svetelných efektov malý dosah, treba sa riadiť návodom na použitie, pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov," povedal Roman Slobodník z RPS.

 

Pyrotechniku radí nepoužívať v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo i iné zvieratá. "Vyhnúť sa treba porastom stromov či kríkov, vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám," vysvetlil ornitológ. Odpad vzniknutý použitím pyrotechniky odporúča odstrániť.

 

Výbuchy pyrotechniky a svetelné efekty sú pre zvieratá "doslova šokom". V tme sa rozospaté vtáky orientujú ťažšie, napríklad hrdličky, vrabce, stehlíky. "Následné nočné prelety môžu spôsobiť zbytočnú stratu tukových aj energetických zásob, nazbieraných počas krátkeho zimného dňa, čo môže byť pre zimujúce vtáctvo nebezpečné," povedal Slobodník.

 

Pyrotechnika použitá cez deň môže zase rušiť okrem iných druhov aj myšiarky ušaté - sovy, ktoré zimujú v skupinách na stromoch parkov či záhrad. "Cez deň potrebujú odpočívať, na lov sa vydávajú za súmraku," dodala Lucia Deutschová z RPS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies