AKTUALIZOVANÉ Pyrenejský polostrov sužujú lesné požiare založené úmyselne, počet obetí stúpa

NETKY.SK • 16 Október 2017, 11:46 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Pyrenejský polostrov sužujú lesné požiare založené úmyselne, počet obetí stúpa

MADRID - Úrady v Portugalsku a Španielsku oznámili, že v dôsledku stoviek lesných požiarov cez víkend zaregistrovali 27 úmrtí a najmenej 51 zranených.

slovakia

left justify in out

Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes vyhlásil, že lesné požiare, ktoré postihli veľké časti Galície, boli založené úmyselne, a naliehavo vyzval políciu, aby vypátrala podpaľačov. 

 

Rajoy navštívil hasičské koordinačné centrum v galícijskom Pazos de Borbén. Podľa neho sú si úrady isté, že požiare sú dielom podpaľačov, keďže napríklad aj v okrese Pazos de Borbén plamene vzbĺkli na piatich rozličných miestach.

 

Premiér uviedol, že inštruoval civilnú gardu a políciu, aby prioritne zatkli osoby zodpovedné za založenie požiarov. Podľa Rajoya sa situácia zlepšuje v štyroch galícijských provinciách a premiér ponúkol pomoc centrálnej vlády regionálnym úradom.

 

V Galícii zaznamenali približne 200 požiarov. Šesťdesiat z nich vypuklo v nedeľu popoludní. Pred ohňom museli evakuovať okolo 20 dedín.

 

K šíreniu požiarov na Pyrenejskom polostrove aktuálne prispieva silný vietor spôsobený hurikánom. V Portugalsku plamene vyčíňajú v strednej a severnej časti krajiny, pričom si vyžiadali šesť obetí a najmenej 25 zranených, väčšinou hasičov.

 

Úrady v severozápadnom španielskom regióne Galícia informovali, že tam zomreli traja ľudia. V oblasti aktuálne horí vyše 130 požiarov. Podporuje ich vietor, ktorý spôsobil hurikán Ophelia, ako aj vysoké teploty. Na pondelok hlásili meteorológovia ľahký dážď, čo by mohlo pomôcť pri hasení požiarov.
 

Predstaviteľka portugalskej civilnej ochrany Patricia Gasparová na tlačovej konferencii uviedla, že najmenej 15 zranení sú v kritickom stave. Podľa Gasparovej polícia a hasiči stále pátrajú po ľuďoch, ktorí sú vedení ako nezvestní, pričom situácia v najviac postihnutej husto zalesnenej strednej a severnej časti krajiny je aj naďalej kritická, pretože teploty tam dosahujú viac ako 30 stupňov Celzia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies