Pýchou mestských policajtov v Prievidzi je služobný pes - fenka Gora

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:31 • 2 min
Pýchou mestských policajtov v Prievidzi je služobný pes - fenka Gora

Pýchou mestských policajtov v Prievidzi je služobný pes - fenka Gora

slovakia

left justify in out

img

Pýchou mestských policajtov v Prievidzi je ich služobný pes - belgický ovčiak. Podľa dostupných informácií je štvorročná fenka Gora jediným policajným psom na Slovensku, ktorý získal certifikát o zvládnutí náročnej skúšky mondioring 1.
Mondioring je športová kynologická disciplína, ktoré sa od iných odlišuje najmä tým, že všetky úkony a cviky robí pes iba na pokyn psovoda, ktorý pritom nepoužíva vôdzku ani obojok, informoval jej pán, nadpráporčík Mestskej polície (MsP) v Prievidzi Roman Feješ. Je to o absolútnej poslušnosti a celkovej vyrovnanosti psa. Medzi najdôležitejšie skúšky, okrem reagovania na všetky základné pokyny pri chôdzi či zotrvania na mieste, patrí napríklad odmietanie potravy, ktorú by mu podával niekto cudzí. Musí dokázať aj ochrániť svojho psovoda, vedieť rozlíšiť, či ide i priateľské stretnutie alebo útok. Pes, ktorý zvládne všetky tri skúšky mondioringu, dokáže zadržať páchateľa zahryznutím do všetkých častí jeho tela alebo útočníka. Ale vždy iba na pokyn psovoda. Musí zvládnuť aj rôzne prekážky a nečakané situácie, dodal Feješ. Podľa neho Gora je vycvičená aj na vyhľadávanie drog.
Prvý certifikát z mondioringu získal tento belgický ovčiak na skúškach koncom júna tohto roka vo Švajčiarsku. O necelé dva mesiace už dostal aj so svojím psovodom pozvánku na medzinárodné majstrovstvá Švajčiarska v mondioringu. Hanbu si neurobili, pretože v značnej konkurencii skončili na siedmom mieste.
Roman s Gorou trénuje najmenej tri- až štyrikrát do týždňa. Dôležité je, aby každý cvik, ktorý sa zviera učí, skončil úspešne, aby si to pes zapamätal, konštatoval psovod. Nejde však iba o tréning. Gora je zaradená do výkonu služby MsP. Pomáha pri zabezpečovaní poriadku, športových podujatiach, obhliadke zlodejmi narušených objektov alebo pri zabránení výtržníctva podgurážených návštevníkov pohostinských zariadení a podobne. Pritom je to mierny a trpezlivý pes, pretože Gora absolvuje aj besedy v školách, kde sa necháva aj deťmi bez problémov pohladiť a mohla by slúžiť aj na kanisterapiu, pochválil sa Feješ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies