Putovný festival Deti celého sveta tancujú za mier príde na Slovensko

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:33 • 2 min
Putovný festival Deti celého sveta tancujú za mier príde na Slovensko

Putovný festival Deti celého sveta tancujú za mier príde na Slovensko - Kultúra Putovný festival detských tanečných párov do 12 rokov Deti celého sveta tancujú za mier zavíta aj na Slovensko. Jeho hostiteľom budú v dňoch 6.

slovakia

left justify in out

Putovný festival detských tanečných párov do 12 rokov Deti celého sveta tancujú za mier zavíta aj na Slovensko. Jeho hostiteľom budú v dňoch 6. – 12. septembra mestá Banská Bystrica, Banská Štiavnica a Kremnica.
Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedla riaditeľka banskobystrického Stredoslovenského múzea Zuzana Drugová, diváci sa môžu tešiť na "nepoznaný folklór a tradície krajín, ktoré nás navštívia. Vzhľadom na to, že to budú naozaj latinsko-americké krajiny, bude to veľmi zaujímavé". Ako zdôraznila, zaujímavé je tiež to, že folklór budú interpretovať deti do 12 rokov, ktoré sú veľmi vyspelé, čo sa týka tanečnej technickej stránky.
Festival vznikol v Latinskej Amerike a jeho usporiadateľom býva striedavo niektorá z účastníckych krajín Ameriky alebo Európy, dodala Drugová. V Európe sa koná od roku 2002, vtedy sa uskutočnil vo Francúzsku. V tomto roku bude organizátorom Slovensko. Pricestujú sem tanečné páry z Argentíny, Bieloruska, Bolívie, Venezuely a iné. Z každej krajiny prichádza jeden tanečný pár a dvaja dospelí. Za Slovensko zatancujú na festivale deti z Detského súboru Matičiarik Ema Jablonská a Matúš Leitner. Majú pripravené dve čísla z Horehronia a tanček z Podpoľania, keďže páry by mali na vystúpeniach ukázať charakteristiku rôznych regiónov z každej krajiny.
Vystúpenia pre verejnosť budú v banskobystrickej Štátnej opere, taktiež v Kremnici na hlavnom námestí, na hlavnom námestí v Banskej Štiavnici a na hlavnom námestí v Banskej Bystrici.   Účastníci festivalu sa na Slovensku predstavia v rámci tretieho ročníka Medzinárodného detského folklórneho festivalu Na baňu klopajú. Organizuje ho Stredoslovenské múzeum – Múzeum ľudového tanca spoločne s Občianskym združením Kľúčik – združením rodičov a priateľov Detského súboru Matičiarik. Práve tento banskobystrický súbor je dlhoročným účastníkom spomínaného putovného festivalu, stáva sa preto aj hlavným hostiteľom detí zúčastnených krajín.
Festival Na baňu klopajú sa nesie v znamení baníckej tradície jeho domovského mesta Banskej Bystrice, rozšíril sa tiež do Kremnice a Banskej Štiavnice.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona