Pútnické miesto Lurdy po bombovom poplachu opäť sprístupnili

NETKY.SK • 16 August 2010, 07:31 • 2 min
Pútnické miesto Lurdy po bombovom poplachu opäť sprístupnili

Pútnické miesto Lurdy po bombovom poplachu opäť sprístupnili

slovakia

left justify in out

img

Francúzske pútnické miesto Lurdy dnes podvečer sprístupnili po ukončení bombového poplachu. Polícia predtým evakuovala tisíce pútnikov kvôli anonymnému páchateľovi, ktorý varoval pred vybuchnutím štyroch náloží.
      K žiadnym explóziám však nakoniec nedošlo. Policajní experti so psami prehľadali Baziliku Nepoškvrneného počatia, Ružencovú baziliku a podzemnú baziliku Pia X. Zatiaľ nie je jasné, či objavili nejaké výbušniny.
      Uzavreté svätyne opäť otvorili, aby sa veriaci mohli o 17.00 h miestneho času zúčastniť na plánovanej procesii pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Do mesta sa na jeden z najdôležitejších sviatkov v katolíckom cirkevnom roku zišlo asi 30.000 pútnikov.
      Štyri nastražené výbušniny mali podľa anonymnej hrozby vybuchnúť o 15.00 SELČ. Polícia dostala varovanie asi pol hodinu pred poludním a pristúpila k urýchlenej evakuácii, ktorá prebehla bez incidentov.
      Mesto Lurdy v juhozápadnom Francúzsku preslávili mariánske zjavenia z polovice 19. storočia. Panna Mária sa tam v roku 1858 údajne opakovane zjavila miestnemu dievčaťu Bernadette Soubirousovej. Jaskyňu, kde sa tak podľa tradície stalo, navštívi každý rok viac ako šesť miliónov pútnikov. Správa pútnického miesta celkovo eviduje 67 potvrdených zázračných uzdravení.
      Hrozbe bombovým útokom čelili Lurdy aj v októbri 2002. Aj vtedy museli oblasť evakuovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies