Putinových vojakov na Ukrajine podporujú ruskí súkromní žoldnieri, tvrdí Londýn

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 14:50 • 2 min
Putinových vojakov na Ukrajine podporujú ruskí súkromní žoldnieri, tvrdí Londýn

LONDÝN - Na Ukrajine sú skúsení žoldnieri zo súkromných ruských spoločností a pomáhajú podporovať inváziu, uviedlo britské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Do bojov na Ukrajine sú pravdepodobne nasadzované súkromné vojenské spoločnosti, píše sa v aktualizácii spravodajských informácií, ktorú zmienený rezort vo štvrtok zverejnil na sociálnej sieti Twitter, informovala stanica Sky News.

 

„Ruský štát napriek opakovanému popieraniu takmer určite udržiava rozsiahle väzby s ruskými súkromnými vojenskými spoločnosťami," uvádza ministerstvo vo vyhlásení.

 

Ukrajinská armáda pred dvoma dňami potvrdila, že neďaleko Kyjeva došlo k zrážkam s členmi súkromnej vojenskej spoločnosti Liga, predtým známej ako Vagnerova skupina. Predpokladá sa, že ju financuje Jevgenij Prigožin, ruský podnikateľ s úzkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Západní predstavitelia sa obávajú, že Rusko plánuje použiť násilie na získanie kontroly nad ukrajinským obyvateľstvom.

Nemenovaný európsky činiteľ uviedol, že Moskva zvažuje "agresívne opatrenia" vrátane "násilnej kontroly davu, represívneho zadržiavania organizátorov protestov" a dokonca verejných popráv, píše Sky News.

 

Britský minister obrany Ben Wallace pred členmi parlamentu svojej krajiny vyhlásil, že využitie Vagnerovej skupiny zo strany Ruska je znakom "zúfalstva" Kremľa.

 

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je západnými vládami a analytikmi obviňovaná z porušovania ľudských práv v Afrike a z účasti na konfliktoch v Sýrii a Líbyi. „To, že Rusko sa teraz snaží túto skupinu dostať na Ukrajinu, je veľavravné," tvrdí Wallace.

 

O skupine sa začalo hovoriť v roku 2014, keď jej členovia bojovali na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Prigožin vždy popieral akékoľvek spojenie s Vagnerovou skupinou, zatiaľ čo ruská vláda odmieta akúkoľvek spoluprácu s týmto zoskupením a zároveň tvrdí, že právne neexistuje, pretože súkromní vojenskí dodávatelia sú v Rusku nezákonní.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies