Putinova superjachta za 700 miliónov dolárov je v Taliansku

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 10:53 • 2 min
Putinova superjachta za 700 miliónov dolárov je v Taliansku

MOSKVA – Spolupracovníci väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného zverejnili video, v ktorom tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin vlastí superjachtu v hodnote až 700 miliónov dolárov (636 miliónov eur), ktorá kotví v Taliansku. V utorok o tom informoval britský denník The Independent a ďalšie médiá.

slovakia

left justify in out

Spomínaná jachta sa volá Scheherazade (Šeherezáda) a podľa portálu SuperYachtFan je dlhá 140 metrov. Okrem iného je vybavená heliportom, bazénom, súkromným kinom a dokonca aj bezpečnostným systémom schopným zostreliť drony. Plavidlo postavila nemecká lodiarenská spoločnosť Lürssen v roku 2020. Podľa portálu MarineTraffic sa v súčasnosti nachádza v Marina di Carrara – prístave na západnom pobreží Talianska. Denník The New York Times už začiatkom marca informoval o tom, že talianske orgány činné v trestnom konaní začali vyšetrovať vlastnícke pozadie jachty.

 

img

 

Navaľného spolupracovníci tvrdia, že sa im podarilo získať prístup k zoznamu členov posádky plavidla a pomocou telefónnych čísel a údajov o kreditných kartách zistili, že niektorí z nich sú ruskí štátni príslušníci, údajne zamestnaní vo Federálnej ochrannej službe. Ide o ruskú vládnu agentúru, ktorá sa stará o bezpečnosť vysokopostavených ruských predstaviteľov. Jeden z členov posádky luxusnej jachty tiež údajne predtým pracoval na lodi s názvom Graceful dlhej 82 metrov, ktorá bola podľa Navaľného spolupracovníkov tiež spájaná s Putinom.

 

Vypátrať skutočných majiteľov luxusných jácht môže byť podľa magazínu Forbes náročné kvôli využívaniu fiktívnych spoločností. Scheherazade sa napríklad plaví pod vlajkou Kajmaních ostrovov a vlastní ju spoločnosť Bielor Asset Ltd. Ide o anonymný subjekt registrovaný na Marshallových ostrovoch. Tento typ vlastníctva sťažuje podľa Forbes orgánom činným v trestnom konaní určiť skutočných vlastníkov.

 

Možno vás zaujme: Súd uznal Navaľného vinným z podvodu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies