Putinova strana zvažuje zatvorenie Leninovho mauzólea

NETKY.SK • 24 Január 2011, 09:50 • 2 min
Putinova strana zvažuje zatvorenie Leninovho mauzólea

Putinova strana zvažuje zatvorenie Leninovho mauzólea

slovakia

left justify in out

img

Zabalzamované pozostatky vodcu boľševikov Vladimira Iľjiča Lenina v centre Moskvy budú možno minulosťou. Cieľom iniciatívy členov vládnucej strany Jednotné Rusko je totiž zatvoriť Leninovo mauzóleum na Červenom námestí.
      "Jeho prítomnosť ako ústrednej postavy v nekropole v srdci nášho národa je absolútnym nezmyslom," uviedol poslanec Vladimir Medinskij na oficiálnej internetovej stránke strany premiéra Vladimira Putina.
      Na stránke www.goodbyelenin.ru - narážke na nemeckú komédiu o páde komunizmu - sa návštevníci môžu vyjadriť v ankete k tejto otázke. Návrh na odstránenie zabalzamovaného tela lídra boľševickej revolúcie a jeho riadne pochovanie podporilo viac než 100.000, tj. dve tretiny, účastníkov.
      Nie je jasné, či má myšlienka, pravidelne sa objavujúca v ruskej spoločnosti za posledných 20 rokov, ktoré uplynuli od pádu komunizmu, aj podporu samotného Putina. Ten sa v uplynulom roku vyjadril proti unáhľovaniu sa v tejto veci.
      Aj v odbornejších prieskumoch verejnej mienky, zverejnených počas uplynulých rokov, sa väčšina respondentov vyslovovala za premiestnenie pozostatkov muža, ktorý bol po svojej smrti 21. januára 1924 jeho následníkmi v náboženstvo potláčajúcej komunistickej strane povyšovaný na božstvo.
      Medinskij v tejto súvislosti poukázal na skutočnosť, že samotný Lenin nemal takéto želanie.
      Ruskí liberáli sa dlhodobo vyslovujú za odstraňovanie posledných stôp po Leninovi. Komunistická strana, zastupujúca ľudí nostalgických po sovietskej minulosti, má však stále výrazný vplyv v parlamente.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona