Putinov hovorca Peskov: Rusko sa bude brániť pred vyhrážkami Ukrajiny ohľadom Krymu

NETKY.SK • 13 September 2016, 15:21 • 2 min
Putinov hovorca Peskov: Rusko sa bude brániť pred vyhrážkami Ukrajiny ohľadom Krymu

MOSKVA - Rusko bude podnikať právne kroky na ochranu svojich záujmov, ak Ukrajina podá žalobu týkajúcu sa Krymského polostrova. Uviedol to dnes v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Peskov tým reagoval na vyhlásenie ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina, ktorý informoval, že kyjevská vláda v priebehu tohto týždňa podá na európskom arbitrážnom súde komplexnú žalobu voči Moskve a bude žiadať nielen uznanie svojich práv, ale aj kompenzácie.

 

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že ukrajinská strana už v auguste avizovala, že má v úmysle obrátiť sa na arbitrážny súd, aby posúdil právny status súvisiaci s Krymským polostrovom. Predtým už ukrajinské vedenie podalo na Európskom súde pre ľudské práva štyri žaloby proti Rusku, v ktorých žiadalo kompenzácie za udalosti na Kryme i východe Ukrajiny.

 

Peskov dnes v súvislosti s krokmi Ukrajiny uviedol, že Kremeľ o nich vie z médií. Dodal, že Rusko bude využívať všetky nástroje medzinárodného humanitárneho práva, aby sa postavilo takýmto opatreniam a bránilo svoje záujmy.

 

Krymský polostrov sa stal subjektom Ruskej federácie na základe výsledkov referenda o jeho pričlenení k Rusku, ktoré bolo jedným z dôsledkov zmeny mocenských pomerov na Ukrajine, keď na jar roku 2014 proruskú vládu vystriedala prozápadná. Za znovupripojenie Krymu k Rusku hlasovalo 95 percent krymských voličov. Vláda v Kyjeve, ani západné štáty výsledky referenda neuznali.

 

V reakcii na ukrajinské žaloby nové proruské vedenie na Kryme avizovalo pripravenosť domáhať sa súdnou cestou od Kyjeva kompenzácií za škody napáchané na polostrove v dôsledku dvoch desaťročí "vykorisťovania" ukrajinskými orgánmi, zlého hospodárenia a zanedbávania rozvoja infraštruktúry a ekonomiky. Nároky Kyjeva voči Krymu označilo tamojšie proruské vedenie za populistické.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies