"Putinov bankár" žiada od Ruska v arbitráži 12 miliárd dolárov

NETKY.SK • 22 September 2015, 15:25 • 2 min
"Putinov bankár" žiada od Ruska v arbitráži 12 miliárd dolárov

PARÍŽ - Ruský magnát Sergej Pugačov, známy kedysi aj pod prezývkou Putinov bankár, žaluje Rusko a žiada 12 miliárd dolárov, o ktoré mal prísť pri podnikaní, keď u ruského prezidenta Vladimira Putina upadol do nemilosti.

slovakia

left justify in out

V dnešnom písomnom vyhlásení Pugačov uviedol, že posledných niekoľko rokov viedlo Rusko "mnohoraké útoky proti nemu, jeho rodine a jeho investíciám". "Odmietam sa nechať zastrašiť," zdôraznil.

 

Pugačovovi právnici dnes v Paríži informovali, že sa obrátili na arbitrážny súd v Haagu, kde budú pre svojho mandanta žiadať od ruského štátu sumu vyše desať miliárd dolárov. Oznámenie o Pugačovovej pohľadávke dostanú ruskí ministri hospodárstva, financií, spravodlivosti a zahraničných vecí, ako aj prezident.

Pugačov v roku 1992 založil banku Mežprombank, ktorá sa stala jednou z najväčších v Rusku s podielmi v lodeniciach a uhoľných ložiskách na Sibíri. V novembri 2010 však banka skrachovala, pričom Pugačov z nej údajne vytuneloval desiatky miliárd rubľov.

 

V roku 2011 Pugačov odcestoval z Ruska - údajne na diplomatický pas. Interpol naňho na žiadosť Ruska vydal medzinárodný zatykač, pretože ruské vyšetrujúce orgány tvrdia, že si privlastnil viac ako 700 miliónov dolárov, ktoré poskytla ruská centrálna banka na záchranu Mežprombanky.

Rok po svojom odchode z Ruska Pugačov obvinil Putinových spojencov, že zlikvidovali jeho obchodné impérium v hodnote vyše miliardy dolárov, pričom predtým sa vraj zmocnili jeho najprosperujúcejších firiem.

 

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes Pugačovovu kauzu odmietol komentovať. Poznamenal len, že vyšetrovanie prípadu pokračuje - Pugačov je v Rusku podozrivý zo sprenevery a privlastnenia si cudzích účtov. Pugačov tieto obvinenia odmieta. Peskov dnes ešte poznamenal, že vyšetrovanie vedené v Rusku proti Pugačovovi nemá nič spoločné s jeho vzťahom k Putinovi.

 

Pugačovovi právnici dnes v Paríži uviedli, že sú si vedomí, že arbitrážne konanie môže trvať celé roky. Pripomenuli však precedens z vlaňajška, keď haagsky súd nariadil Rusku odškodniť bývalého oligarchu Michaila Chodorkovského 50 miliardami dolárov za vyvlastnenie ropného koncernu Jukos.

 

Pugačov v roku 1999 pomohol Vladimirovi Putinovi, aby sa dostal do najvyššej funkcie po Borisovi Jeľcinovi, a dlhší čas stál po jeho boku. V čase ekonomickej krízy v roku 2008 však spolu s ďalšími Putinovi naklonenými podnikateľmi upadol do nemilosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies