Putina by mal nahradiť Chodorkovský, želajú si Pussy Riot

NETKY.SK • 27 December 2013, 15:35 • 2 min
Putina by mal nahradiť Chodorkovský, želajú si Pussy Riot

MOSKVA - Členky pankovej skupiny chcú aj naďalej bojovať za Putinov odchod z čela Kremľa

slovakia

left justify in out

Prepustené členky ruskej pankovej skupiny Pussy Riot by na čele krajiny namiesto prezidenta Vladimira Putina rady videli bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Povedali to v piatok na prvej tlačovej konferencii od svojho prepustenia. Chodorkovský sa dostal na slobodu v piatok po tom, ako mu Putin udelil milosť.

"Pokiaľ ide o Vladimira Putina, náš postoj k nemu sa nezmenil," povedali v sídle ruskej opozičnej televíznej stanice Dožď (Dážď) 24-ročná Nadežda Tolokonnikovová a 25-ročná Maria Aljochinová. "Stále by sme rady urobili to, za čo nás uväznili. Aj naďalej by sme ho chceli vyhnať (z Kremľa)," dodala Tolokonnikovová. Namiesto Putina by pritom v kresle prezidenta rada videla Chodorkovského. "Veľmi rada by som tento post ponúkla Michalovi Borisovičovi," uviedla. Na otázku, ako by opísala Putina ako osobnosť, odpovedala, že je to "uzavretý nepriehľadný čekista" v narážke na člena bývalých sovietskych tajných služieb. 

Bývalého šéfa ruského ropného gigantu Jukos, ktorý strávil desať rokov vo väzení za daňové úniky a spreneveru, v piatok predčasne prepustili na základe žiadosti o milosť adresovanej prezidentovi Putinovi. Päťdesiatročný Chodorkovský známy ako dlhoročný odporca Putina vzápätí odletel do Nemecka, aby navštívil svoju chorú matku. Počas nedeľňajšieho vystúpenia pred novinármi uviedol, že sa zatiaľ nechystá vrátiť do Ruska. 

Aljochinovú a Tolokonnikovovú v auguste 2012 odsúdili na dva roky vo väzení za výtržníctvo v podobe politického protestu v kostole z februára rovnakého roka. Spolu s nimi usvedčili aj 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú, ktorú však v októbri prepustili na podmienku. Prepustenie Aljochinovej a Tolokonnikovovej sa pôvodne očakávalo začiatkom marca 2014. Na slobodu sa nakoniec dostali na základe amnestie pri príležitosti decembrového 20. výročia vzniku ruskej ústavy. Aljochinová takýto krok označila za "PR ťah" zo strany Kremľa a povedala, že keby mala možnosť, predčasné prepustenie by odmietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona