Putin zvažuje referendum o návrate Volgogradu k názvu Stalingrad

NETKY.SK • 7 Jún 2014, 06:30 • 2 min
Putin zvažuje referendum o návrate Volgogradu k názvu Stalingrad

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje vypísanie referenda o návrate k historickému názvu Stalingrad pre mesto, kde Červená armáda počas druhej svetovej vojny vybojovala rozhodujúce víťazstvo nad nacistickou armádou.

slovakia

left justify in out

Mesto bolo v roku 1961 v rámci odmietnutia kultu osobnosti diktátora Josifa Stalina zo strany politbyra Sovietskeho zväzu premenované na Volgograd. Putin verejne tlmočil výzvu vojnových veteránov, ktorí sa zúčastnili priamych bojov.
      

Miestni poslanci vlani rozhodli, že historický názov možno používať v určitých vyhláseniach vedenia mesta vzťahujúcich sa na dané vojnové obdobie, čo pobúrilo obyvateľov v iných častiach Ruska, kde je Stalinovo meno vnímané veľmi kontroverzne.
      

Putin vyhlásenie o plánovanej iniciatíve učinil na dnešných spomienkových oslavách 70. výročia vylodenia sa spojencov vo francúzskej Normandii, kde sa okrem mnohých svetových lídrov stretol aj s ruskými vojnovými veteránmi, píše agentúra AP.
      

Bitka o Stalingrad trvala od 23. augusta 1942 do 2. februára 1943 a vyžiadala si vyše milióna mŕtvych. Považuje sa za strategicky najkľúčovejší zlom v celej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies