Putin zmenil dekrét, smrť vojakov bude štátnym tajomstvom

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 16:52 • 2 min
Putin zmenil dekrét, smrť vojakov bude štátnym tajomstvom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že smrť všetkých ruských vojakov počas špeciálnych operácií musí byť označená za štátne tajomstvo.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v čase, keď Moskva čelí obvineniam z vyslania svojich vojakov bojovať na východnú Ukrajinu. Putin, ktorý opakovane odmietol akékoľvek zapojenie ruských jednotiek do proruského povstania na Ukrajine, pozmenil dekrét, ktorý označoval smrť vojakov za tajomstvo len počas vojny. Na otázku, aký mal na zmenu dekrétu Putin dôvod, jeho hovorca Dmitrij Peskov neodpovedal. Ruskí opoziční aktivisti vydali správu, v ktorej uvádzajú, že najmenej 220 ruských vojakov zahynulo v bojoch na východnej Ukrajine v lete 2014 a začiatkom tohto roku. Po viac ako roku boja medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami zomrelo viac ako 6100 ľudí.

 

Rusko anektovalo Krym v marci 2014, keď na polostrov patriaci Ukrajine vyslala ruské vojská bez označenia. Rusko po celý čas tvrdilo, že na Kryme sa jeho vojaci, ktorí dostali meno "malí zelení mužíci", nenachádzajú. Po asi mesiaci od podpísania legislatívy, ktorá formálne ukončila anexiu Krymu k Rusku, Kremeľ priznal, že vojaci, ktorí boli na Kryme, boli ruskí.

 

Svet teraz odsudzuje Rusko za to, že vyzbrojuje a posiela svojich vojakov a tajnú službu na pomoc proruským separatistom na východe Ukrajiny, čo Moskva opätovne zapiera. Reportér agentúry Reuters bol však svedkom prítomnosti množstva vojakov bez označenia a stovky vojenských vozidiel na rusko-ukrajinských hraniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies