Putin žiaril šťastím! Rusi otvorili svetový šampionát vo veľkom štýle a v úvodnom zápase deklasovali Saudskú Arábiu

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 19:59 • 2 min
Putin žiaril šťastím! Rusi otvorili svetový šampionát vo veľkom štýle a v úvodnom zápase deklasovali Saudskú Arábiu

MOSKVA - Ruskí futbalisti zvládli otvárací zápas majstrovstiev sveta, keď si vo štvrtok v Moskve poradili so Saudskou Arábiou 5:0. Dodržali tradíciu šampionátov, na ktorých domáce mužstvo v úvodnom dueli nikdy neprehralo.

slovakia

left justify in out

Na legendárnom štadióne Lužniki Rusi na čele s konštruktérom Alexandrom Golovinom demonštrovali kvalitatívnu prevahu a aj vďaka zásahom striedajúcich hráčov si s prehľadom zapísali prvé tri body v A-skupine MS.

 

V piatok o 14.00 je na programe druhý zápas skupiny medzi Egyptom a Uruguajom. Rusi sa potom v 2. kole základnej fázy stretnú v utorok o 20.00 s "faraónmi" a Saudi na ďalší deň o 17.00 s juhoamerickým favoritom.

 

A-skupina, 1. kolo:

Rusko - Saudská Arábia 5:0 (2:0)

Góly: 12. Gazinskij, 43. a 90.+2 Čeryšev, 71. Dziuba, 90.+4 Golovin. ŽK: Golovin - Al Jassim. Rozhodovali: Pitana - Maidana, Belatti (všetci Arg.), 78.011 divákov (vypredané).

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov - Gazinskij, Zobnin - Samedov (64. Kuzjajev), Dzagojev (24. Čeryšev), Golovin - Smolov (70. Dziuba)

S.Arábia: Al Mayouf - Al Burayk, Om. Hawsawi, Os. Hawsawi, Al Shahrani - Otayf (64. Al Muwallad), Al Jassim - Al Dawsari, Al Faraj, Al Shehri (72. Bahebri) - Al Sahlawi (84. Asiri)

 

Na otváracie pomery svižné tempo a pomerne ofenzívne poňatie sprvoti svedčalo Saudom. Párkrát formálne zahrozili, ale nebola im varovaním rýchla Golovinova kontra so Samedovovým zablokovaným pokusom v 7. minúte. Vzápätí Žirkov naznačil, že ľavá strana by mala byť úderkou a onedlho sa to potvrdilo - Golovin z krídla poslal parádny oblúčik do šestnástky a Gazinskij hlavou otvoril skóre. Rusom vývoj prial, nemali žiadnu výraznú prevahu, ale v rýchlych protiútokoch sa cítili ako ryby vo vode. Medzitým mal náznak šance aj súper, lenže Rusi postupne ovládli aj stred poľa, kde sa dlho nezdržovali a rozhadzovali lopty na krídla.

 

img

 

Naopak, Saudi mali príliš zdĺhavú a neproduktívnu rozohrávku. V 35. minúte sa po rýchlom brejku dostal až do pokutového územia Golovin, jeho pád rozhodca neposúdil ako zavinený, Rusi však potrestali ležérne bránenie súpera v 43. minúte. Lopta z ich vlastnej polovice doputovala až k Čeryševovi a hráč striedajúci 20 minút predtým Dzagojeva zvýšil na 2:0.

 

Aj druhé dejstvo sa odpichlo do príťažlivého tempa a hoci symfonické momenty chýbali, utešene pribúdali menšie futbalové sonáty či suity. Najmä z partitúry ruského orchestra. Po 15 minútach si pred Akinfejevom dvakrát zanôtil aj hosťujúci ansábel, no potom si vzal dirigentskú taktovku opäť najvýraznejší hráč zápasu. Golovin, ktorý sa po odchode Dzagojeva presunul na podhrotovú pozíciu, najprv poslal do veľkej šance Smolova a po jeho ďalšom skvelom centri, tentoraz z pravej strany, sa gólovou hlavou do vzduchu zavesil Dziuba.

 

Strelec bol na ihrisku niekoľko sekúnd a misia striedaní trénera Čerčesova priniesla napokon tri góly. Na 4:0 totiž upravil Čeryšev po spolupráci s Dziubom a - Golovinom... A konštruktér zápasu v nadstavenom čase z priameho kopu upravil na konečný debakel 5:0.

 

Hlasy po zápase (zdroje: gazeta.ru, fifa.com):

Stanislav Čerčesov, tréner Ruska: "Dobre sme sa na tento deň pripravili. Víťazstvo v prvom zápase šampionátu je vždy dôležité. Máme tri body, ale ich ziskom sa pre nás tento turnaj nekončí. Chceme sa aj v ďalších zápasoch ukázať v čo najlepšom svetle. Mrzí ma zranenie Dzagojeva, ale máme plán B aj C, takže si nejako poradíme, keby išlo o niečo vážne."

 

Juan Antonio Pizzi, tréner Saudskej Arábie: "Bol to náročný zápas, v ktorom sme utrpeli nečakane vysokú prehru. Rusi hrali veľmi dobre a naopak, nám sa nič nedarilo. Musíme na tento debakel rýchlo zabudnúť a už sa sústrediť na ďalší zápas. Verím môjmu mužstvu."

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona