Putin zavíta po rokoch do Iránu, príde aj na klimatický summit OSN

NETKY.SK • 13 November 2015, 18:18 • 2 min
Putin zavíta po rokoch do Iránu, príde aj na klimatický summit OSN

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 23. novembra Irán, kde sa zúčastní na zasadnutí členov Fóra krajín vyvážajúcich plyn (GECF).

slovakia

left justify in out

Prítomný bude aj na konferencii OSN o klimatických zmenách, ktorá sa začína 30. novembra v Paríži. Informoval o tom dnes Jurij Ušakov, zahraničnopolitický poradca šéfa Kremľa.

 

V prípade Iránu pôjde o prvú návštevu Putina v krajine od roku 2007. Očakáva sa, že sa stretne aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, povedal Ušakov.

 

Podľa agentúry Reuters Teherán hostí summit členov GECF v rámci príprav na budúcoročné očakávané zrušenie západných sankcií voči Iránu. K tomu by malo dôjsť na základe júlovej dohody medzi Iránom a veľmocami o obmedzení jadrového programu Teheránu.

 

Irán nedávno posilnil svoje vzťahy s Ruskom, ktoré zvažuje, že mu poskytne dve pôžičky v celkovej výške sedem miliárd dolárov.

 

Rusko trvá na zapojení Iránu do medzinárodných rokovaní o konflikte v Sýrii, kde Moskva i Teherán vo vzájomnej koordinácii pomáhajú tamojšiemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

 

Podľa denníka Kommersant Rusko bude pokračovať v pláne dodať Iránu raketové systémy protivzdušnej obrany S-300, a to aj napriek obavám zo strany Spojených štátov a Izraela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona