Putin začína cestu po troch stredoázijských krajinách

NETKY.SK • 27 Február 2017, 10:44 • 2 min
Putin začína cestu po troch stredoázijských krajinách

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin začína dnes cestu po troch štátoch strednej Ázie. Najskôr zavíta do Kazachstanu a Tadžikistanu. So svojím kazašským a tadžickým náprotivkom Nursultanom Nazarbajevom a Emomalim Rachmonom bude dnes rokovať o hospodárskej a humanitárnej spolupráci.

slovakia

left justify in out

Putin sa v utorok presunie do Kirgizska, kde sa stretne s tamojším lídrom Almazbekom Atambajevom, s ktorým bude hovoriť o bilaterálnych vzťahoch medzi Moskvou a Biškekom, oznámil Kremeľ.

 

Putinova cesta do Kirgizska prichádza v čase, keď v tejto krajine vládne znepokojenie nad zatknutím opozičného aktivistu Omurbeka Tekebajeva, ktorý je podľa úradov zadržiavaný v rámci vyšetrovania korupcie.

 

Kazachstan, Kirgizsko a Rusko sú členskými štátmi Eurázijskej hospodárskej únie (EAHU) a spolu s Tadžikistanom aj Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB). Tieto zoskupenia Moskva využíva na udržiavanie si vplyvu v stredoázijskom regióne, konštatuje stanica Slobodná Európa.

 

Putinova cesta sa koná pri príležitosti 25. výročia nadviazania diplomatických vzťahov Ruska s uvedenými tromi krajinami. Šéf Kremľa však počas cesty nenavštívi zvyšné dve stredoázijské republiky - Uzbekistan a Turkménsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona