Putin: Za smrť ľudí na Ukrajine nesie zodpovednosť vláda v Kyjeve

NETKY.SK • 23 Január 2015, 15:00 • 2 min
Putin: Za smrť ľudí na Ukrajine nesie zodpovednosť vláda v Kyjeve

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil ukrajinskú vládu zo zodpovednosti za obete na životoch, ku ktorým došlo po nedávnom zintenzívnení bojov na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na porade s členmi ruskej Rady bezpečnosti Putin uviedol, že Ukrajina neodpovedala na jeho návrh na odsun ťažkých zbraní z demarkačnej čiary ako hlavný predpoklad implementácie dohody o prímerí. Tento návrh obsahoval jeho list adresovaný ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. 
     

V tejto súvislosti Putin uviedol, že Rusko nielen nedostalo odpoveď na svoj návrh, ale kyjevská vláda vydala rozkaz na začatie "rozsiahlej bojovej operácie prakticky po celej dĺžke styčnej línie" znepriatelených vojsk.
     

"Ľudia, ktorí vydávajú tieto trestuhodné rozkazy, by mali chápať, že podobné konflikty sa nedajú riešiť žiadnym iným spôsobom, len mierovým rokovaním a politickými nástrojmi," vyhlásil Putin a zo zodpovednosti za smrť obyvateľov Donbasu obvinil kyjevskú vládu.
     

Spresnil, že Kyjev zvyčajne deklaruje oddanosť diplomatickému riešenia konfliktov. Ale "keď má prísť k činom, je všetko úplne inak," vyhlásil Putin, ktorý súčasne vyjadril nádej, že na Ukrajine predsa len "nakoniec zvíťazí zdravý rozum".
     

Podľa štatistiky OSN si boje na východe Ukrajiny, ktoré vypukli vlani v apríli, vyžiadali doteraz životy 5086 ľudí. Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Rupert Colville však dnes na tlačovej konferencii v Ženeve podľa agentúry Reuters upozornil, že skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší.

 

 

     

 

V štatistike je zahrnutých aj 262 obetí bojov a ostreľovania, ktoré sa medzi vládnymi jednotkami a oddielmi proruských separatistov rozpútali v posledných deviatich dňoch. Súčasnú eskaláciu na východe Ukrajiny označil Colville za najhoršiu od septembra, keď obe strany uzavreli prvú dohodu o prímerí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies