Putin vyzýva na spojenie síl vo vojne proti terorizmu

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 14:59 • 2 min
Putin vyzýva na spojenie síl vo vojne proti terorizmu

MOSKVA – Prezident Putin vidí riešenie boja proti terorizmu na Blízkom Východe a v Afrike vo vyváženom a konsolidovanom prístupe.

slovakia

left justify in out

"Program súčasnej konferencie obsahuje vážne problémy, ktoré si vyžadujú vyvážený a konsolidovaný prístup," uviedol Putin vo svojej uvítacej reči na konferencii. "Ide predovšetkým o boj proti terorizmu ako hlavnú hrozbu globálnej a regionálnej bezpečnosti a stability. Otvárajú sa nám mnohé otázky spojené či už s politickými alebo diplomatickými riešeniami mnohých konfliktov, predovšetkým na Blízkom východe a v severnej Afrike", dodal Putin.

 
Ruský prezident poznamenal, že osobitnú pozornosť na konferencii by mali venovať aj iným, nie menej dôležitým výzvam. Hlava štátu zdôraznila, že konferencia v Moskve, ktorá sa stala tradíciou, je známa svojou zaneprázdnenou agendou a autoritatívnymi účastníkmi reprezentujúcimi vojenské agentúry, medzinárodné organizácie, vedecké a politické kruhy.
 
"Som presvedčený, že otvorené a konštruktívne diskusie na fóre poskytnú účastníkom dobrú príležitosť na výmenu skúseností a informácií a rozšírenie profesionálnych kontaktov," poznamenal Putin. "Toto priame, plodné partnerstvo posilňujúce dialóg je dnes rozhodujúce."
 
Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolay Patrushev sa vyjadril, že vojenský zásah do vnútroštátnych záležitostí suverénnych krajín je neprijateľný. "Je dôležité zabezpečiť, aby sa boj proti hrozbe terorizmu nestal zámienkou na vyvíjanie tlaku na suverénne krajiny, ako sa to deje v niektorých oblastiach sveta" povedal Patrushev v Moskve počas konferencie. "Okrem toho sú pokusy vojensky zasahovať do záležitostí krajín, ktoré účinne odolávajú terorizmu, neprípustné."
 
Patrushev zdôraznil, že terorizmus "nemá národnú identitu a vyžaduje kolektívnu reakciu." Dodal, že v rôznych regiónoch sveta sa zakladajú nové základne islamského štátu a ďalšie medzinárodné teroristické organizácie.
 
Tajomník ruskej Bezpečnostnej rady poukázal na dôležitosť vytvorenia efektívnej spolupráce medzi orgánmi činnými v trestnom konaní vrátane výmeny informácií o pohybe zahraničných militantov a plánovaných teroristických útokov, formy a spôsoby ich činnosti a konkrétnych podozrivých.
 
"Databáza Ruskej federálnej bezpečnostnej služby na boj proti terorizmu poskytuje optimálne príležitosti," povedal tajomník. Patrushev poznamenal potrebu užšej koordinácie v rámci OSN a ďalších medzinárodných organizácií a "úsilie vyhnúť sa pokusom chrániť teroristov pred sankciami uloženými Bezpečnostnou radou OSN".
 
Petrushev ďalej vyzdvihol potrebu zabezpečiť účinnú spoluprácu medzi krajinami v boji proti pokusom zameraným na oslabenie medzinárodného právneho režimu. Rusko ďalej požuje aby OSN vypracovala stratégie boja proti dezinformáciám, ktoré by vyšli ako súčasť rezolúcií Valného zhromaždenia.

 

"Škody spôsobené dezinformáciami sú plne porovnateľné so škodami spôsobenými vírusovou epidémiou. Preto, rovnako ako v prípade akejkoľvek cezhraničnej pandémie, je potrebné vypracovať stratégie boja proti tejto hrozbe na národnej úrovni," povedala zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Zacharovová.

 

Ruská zástupkyňa varovala pred informačnou vojnou, známou z obdobia Studenej vojny. Momentálne média prechádzajú krízou dôvery verejnosti, slobody tlače, nestrannosti a vzniku falošných spravodajských stránok šíriacich nepravdivé informácie.

 
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona